22 / 11 / 2024
fuzul

Sinop'taki nükleer santral depreme dayanıklı olacak!

Sinop'taki nükleer santral depreme dayanıklı olacak!

Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata, kurulacak nükleer santralın depreme dayanıklılığı konusunu Japonya"dan örneklerle ortaya koydu




 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop"ta kurulacak santral için temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya"da, Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata ile Türkiye-Japonya arasında nükleer santral kurulmasına ilişkin işbirliği mutabakatını imzaladı.

Yıldız, imzadan sonra Maliye Bakanı Yardımcısı Mitsuru Sakurai, Japonya Hükümeti Kabine Sekreteri Yoshito Sengoku, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile görüştü.

Japonya"da nükleer santral gezecek

Edinilen bilgiye göre Bakan Yıldız, Maliye Bakan Yardımcısı ile Türkiye"de yapılması planlanan nükleer güç santralinin olası mali boyutu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde de nükleer santral ile ilgili anlaşmalar ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını görüştüğü belirtilirken, anlaşmaların da bir an önce imzalanması ve sürecin hızlandırılması konusunda Bakan Yıldız"ın görüş bildirdiği kaydedildi.

Ayrıca kaynaklar, Bakan Yıldız"ın, sürecin 3 ay içerisinde sonuca kavuşturulması yönünde talepte bulunduğunu ve Japon tarafının da bunu kabul ettiğini bildirdi. Resmi temaslarını tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kaşivazaki kentindeki nükleer güç santralinde de incelemelerde bulunacak.

Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

Japonya ile nükleer imzası attık ˜depreme dayanıklılık" öne çıktı

Türkiye, Rusya ile imzaladığı ilk nükleer anlaşmanın ardından, ikinci imzayı Japonya ile attı. Sinop"ta yapılacak santral için varılan anlaşmaya göre, 3 aylık mutabakat süreci başladı. Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata, kurulacak nükleer santralın depreme dayanıklılığı konusunu Japonya"dan örneklerle ortaya koydu.

SİNOP"ta ikinci bir nükleer santral inşası için Güney Kore ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından devreye giren Japonya ile imzalar atıldı. İlk anlaşmayı Ruslar"la Mersin Akkuyu"da nükleer santral kurulması için yapan Türkiye, ikinci santral için de Japonlarla işbirliği mutabakatı imzaladı. Nükleer santralin mutabakat süreci 3 ayda tamamlanacak.

İşbirliğinin önü açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata ile birlikte mutabakata imza attı. Yıldız, œCoğrafi olarak iki uzak ülkenin gönül ve siyasi bağla yakın olduğunu söyleyebilirim. İnşallah tarihi projeye imza atacağız dedi. œJaponya"daki nükleer güç santralleriyle ilgili tecrübenin Türkiye"de somutlaşmasını istiyoruz diyen Yıldız, Japonya"da kamu ve özel sektörle yapılacak işbirliğinin bu konuya ışık tutacağının altını çizdi.  

Lojistik üs mesajı

œİlerde somut bir nükleer santral kurulması ile ilgili anlaşmaya imza attık dişen Yıldız, şöyle devam etti: œJaponya"nın tecrübe ve birikimin Türkiye de somutlaşmasını bekliyoruz. Tabii ki teknolojinin maksimum seviyeye ulaştığı ve en ileri seviyede santrali Türkiye"de görmek istiyoruz. 3"üncü ülkelerle de müteahhitlik işbirliğini geliştirerek farklı işler yapabiliriz. Uluslararası sermayeye açık ve cazip ülke olan Türkiye"nin yapacağı çok şey var, lojistik üs olamaya hazırız.  

Mali boyutu da konuşuldu

Yıldız, mutabakat anlaşması imzalandıktan sonra sırasıyla, Maliye Bakanı Yardımcısı Mitsuru Sakurai, Japonya Hükümeti Kabine Sekreteri Yoshito Sengoku, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile görüştü. Yıldız, Maliye Bakan Yardımcısı ile Türkiye"de yapılması planlanan nükleer güç santralinin olası mali boyutu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde de nükleer santral ile ilgili anlaşmalar ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını görüştüğü belirtilirken, anlaşmaların da bir an önce imzalanması ve sürecin hızlandırılması konusunda Yıldız"ın görüş bildirdiği kaydedildi.  

Depreme dayanıklılık

Japonya"daki nükleer güç santrallerinin güvenliği konusuna değinen Akihiro Ohata, Japonya"nın nükleer teknolojisini ilk olarak İngiltere"den aldığını, bu teknolojiyi alırken Japonya"nın deprem bölgesi olmasını göz önüne aldıklarını ve bu anlamda depreme dayanıklı teknolojiler geliştirildiğini kaydetti. Japonya"daki 5 numaralı tesis tasarımında kendisinin de bulunduğunu kaydeden Ohata şöyle devam etti: œBildiğiniz gibi bu yörede büyük deprem oldu ve 7 tesis güvenli şekilde kendini durdurdu. Japonya da sözden fazla ispata yer verilir. Yerinde görün santralımızın deprem dahil ne kadar güvenilir olduğunu hassas Türk kamuoyuna iletin.

Güney Kore ile mutabakat sonuçsuz kaldı

TÜRKİYE, Sinop"ta yapılacak olan nükleer santralla ilgili, önce Güney Kore ile el sıkıştı. İki ülke arasında 10 Mart"ta yapılan anlaşma, 13 Kasım"da sona erdi. İki ülke arasındaki anlaşmazlık nedenleri, enerji fiyatları ve devlet teminatları olarak gösterilirken, tam o sırada Japon Toshiba Santral Sistemleri"nin Türkiye"deki nükleer santral için devreye girdiği konuşuldu.  

Akdeniz"de Ruslar Karadeniz"de Japonlar

TÜRKİYE"de kurulması planlanan nükleer santrallarda, Akdeniz"de Ruslarla, Karadeniz"de de Japonlarla çalışmak istediklerini söylerken, nükleer santral meselesinin iki ülke arasındaki uluslararası ilişkilerde de önemini vurguladı. Yıldız, bu bağlamda Türkiye ve Japonya hükümetlerinin siyasi kararlılıklarını önemsediklerini kaydetti. Yıldız, bu siyasi kararlılığın siyasetin serbest piyasaya müdahalesinin olmadığını vurgulayarak, bunun bir koordinasyon ve işbirliği olduğunu söyledi. Türkiye"nin daha önce iki önemli nükleer güç santralı için müzakereler yaptığını hatırlatan Yıldız, iki ülke arasında yapılacak müzakerelerin, kamu, finansman gibi unsurlarının yanında işbirliği yönünün de olacağını dile getirdi.  
Hürriyet

Türkiye ve Japonya'dan nükleer imza

Türkiye, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için Japonlarla anlaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'de Sinop'ta kurulması planlanan santral için temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya'da, Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata ile Türkiye-Japonya arasında nükleer santral kurulmasına ilişkin işbirliği mutabakatı imzalandı.

Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanlığındaki imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldız, Türkiye'de ileride somut bir nükleer santral kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attıklarını söyledi.

Yıldız, bu anlaşma sayesinde tarafların (Türkiye ve Japonya) ilgili kurumlarının işbirliği yapmasının önünün açıldığını belirtti. 'Japonya'daki nükleer güç santralleriyle ilgili tecrübenin Türkiye'de somutlaşmasını istiyoruz' diyen Yıldız, Japonya'da kamu ve özel sektörle yapılacak işbirliğinin bu konuya ışık tutacağının altını çizdi.

'AKDENİZ'DE RUSLAR, KARADENİZ'DE JAPONLAR'

Yıldız, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrallerden birinin Akdeniz'de Ruslarla, Karadeniz'de de Japonlarla çalışmak istediklerini ifade etti.

Nükleer santral meselesinin iki ülke arasındaki uluslararası ilişkilerde de önemini vurgulayan Yıldız, bu bağlamda Türkiye ve Japonya hükümetlerinin siyasi kararlılıklarını önemsediklerini kaydetti.

Yıldız, bu siyasi kararlılığın siyasetin serbest piyasaya müdahalesinin olmadığını kaydederek, bunun bir koordinasyon ve işbirliği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin daha önce iki önemli nükleer güç santrali için müzakereler yaptığını hatırlatan Yıldız, iki ülke arasında yapılacak müzakerelerin, kamu, finansman gibi unsurlarının yanında işbirliği yönünün de olacağını dile getirdi.

'GEç KALINDI, ZAMAN KAYBETMEYECEĞİZ'

Yıldız, Japonya ile nükleer güç santrali konusunun dışında, enerji tasarrufu gibi konularda da işbirliği yapabileceklerine inandıklarını belirtti. Yıldız, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda geç kaldığını ve bu konuda artık zaman kaybedilmeyeceği vurgusunu yaptı.

JAPON TEKNOLOJİSİ GÜVENLİ Mİ

Japon Bakan Ohata da, bu mutabakata dayanarak iki ülke arasındaki işbirliğini aktif bir şekilde geliştireceklerini vurguladı. Japonya'daki nükleer güç santrallerinin güvenliği konusuna değinen Ohata, Japonya'nın nükleer teknolojisini ilk olarak İngiltere'den aldığını belirtti. Ohata, bu teknolojiyi alırken Japonya'nın deprem bölgesi olmasını göz önüne aldıklarını ve bu anlamda depreme dayanıklı teknolojiler geliştirildiğini kaydetti.

Yıldız, mutabakat anlaşması imzalandıktan sonra sırasıyla, Maliye Bakanı Yardımcısı Mitsuru Sakurai, Japonya Hükümeti Kabine Sekreteri Yoshito Sengoku, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile görüştü.

Bakan Yıldız, Maliye Bakan Yardımcısı ile Türkiye'de yapılması planlanan nükleer güç santralinin olası mali boyutu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde de nükleer santral ile ilgili anlaşmalar ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını görüştüğü belirtilirken, anlaşmaların da bir an önce imzalanması ve sürecin hızlandırılması konusunda Bakan Yıldız'ın görüş bildirdiği kaydedildi.

3 AYLIK SÜRE

Ayrıca kaynaklar, Bakan Yıldız'ın, sürecin 3 ay içerisinde sonuca kavuşturulması yönünde talepte bulunduğunu ve Japon tarafının da bunu kabul ettiğini bildirdi. Resmi temaslarını tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Kaşivazaki kentindeki nükleer güç santralinde de incelemelerde bulunacak.
Radikal

Sinop"a nükleer santral için Japonya ile anlaştık  

Türkiye ile Japonya arasında, Sinop"a yapılacak nükleer santralın inşası için mutabakat zaptı imzalandı.

Anlaşmaya Japonya"da bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Japonya Ticaret Bakanı Akihiro Ohata imza attı. Mutabakata göre santrala ilişkin anlaşma üç ay içinde tamamlanacak. Bakan Yıldız, Türkiye"de ileride somut bir nükleer santral kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Yıldız, nükleer santral projelerinden Akdeniz"dekinde Ruslar"la, Karadenizde kurulacak olanla da Japonlar"la çalışmak istediklerini ifade etti. Bakan Ohata da, projenin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, Yıldız ile görüşmelerinde 3 ay içinde Türk tarafının neticeye ulaşmak istediğini belirtti. Türkiye"nin ilk nükleer santralı Rusya tarafından Mersin Akkuyu"da kurulacak. Santrala ilişkin lisanslama çalışması sürüyor. Sinop"taki tesis için önce Güney Kore ile görüşülmüş, fiyatta anlaşılamayınca, Japonya ile temas kurulmuştu. Sinop santralının 10 milyar dolara yapılması planlanıyor.
Star

Nükleer santral için Japonlarla anlaştık

Akkuyu"daki nükleer santral için Ruslarla yapılan anlaşmadan sonra, Sinop"taki santral için de Japonya ile mutabakat anlaşması imzalandı.

Türkiye"de yapılacak nükleer santral için anlaşma imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu"daki santral için Rusya ile anlaşmanın ardından Sinop"ta kurulacak nükleer santral için de Japonya ile mutabakat anlaşması yaptı. Anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Japon Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata tarafından imzalandı. Törenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldız, Türkiye"de ileride somut bir nükleer santral kurulmasına yönelik olarak imza attıklarını söyledi. Yıldız, Japonya"da kamu ve özel sektörle yapılacak iş birliğinin konuya ışık tutacağının da altını çizdi.

EN İLERİ SANTRAL OLMALI

Teknolojisi maksimum seviyede olan, en ileri seviyede santrali Türkiye"de görmek istediklerini vurgulayan Bakan Yıldız, œÜçüncü ülkelerde Japonya ile iş birliği yapabiliriz. Türkiye uluslararası sermayeye açık bir ülke. Bu anlamda bir üs olmaya hazır dedi. Türkiye"de kurulması planlanan nükleer santraller için Akdeniz"de Ruslarla, Karadeniz"de Japonlarla çalışmak istediklerini vurgulayan Bakan Yıldız, Japonya ile nükleer güç santrali dışında enerji tasarrufu gibi konularda da iş birliği yapılabileceğini ifade etti. Japon Bakan Ohata da, projenin ne zaman başlayacağına dair soruya, œTürk tarafı 3 ay içinde neticeye ulaşmak istiyor. Dolayısıyla Japonya olarak biz, 3 ay içinde hazırlanacağız diye cevap verdi.

Depreme dayanıklı proje yapılacak

Japon Bakan Akihiro Ohata, Japonya"daki nükleer güç santrallerinin güvenliği konusunda nükleer teknolojiyi ilk olarak İngiltere"den aldıklarını hatırlattı. Ohata, œBu teknolojiyi alırken, Japonya"nın deprem bölgesi olmasını göz önüne aldık. Bu anlamda depreme dayanıklı teknolojiler geliştirildi dedi. Bakan Taner Yıldız da zamanlama ile ilgili bir soru üzerine, œTürkiye nükleer santraller konusunda geç kaldı. Bu konuda artık zaman kaybedilmeyecek dedi.
Türkiye

--

Nükleer mutaabakat Japonya basınında

Türkiye"nin Japonya ile imzaladığı nükleer mutabakat zaptı Japonya"nın büyük gazetelerinin gündeminde yer alırken, gazetelerde Türkiye"nin devlet garantisi ve kamu özel sektör işbirliği vurgusuna dikkat çekiliyor.

Ülkenin en etkin gazetelerinden 10 milyonun üzerinde tirajı olan Yomiuri Shimbun gazetesi, Türkiye"nin nükleer santral ihalesinde ibresinin Japonya"ya döndüğünü vurgulayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile yaptığı mülakata yer verdi.

Japonya"daki nükleer santrallerin depreme dayanıklılığının belirtildiği haberde, Türkiye"nin Japonya firmaları üzerine odaklandığı kaydedildi.

Japonya"nın Vietnam"ın ardından Türkiye"de nükleer santral ihalesi üstlenme hedeflerinin ardında, Japonya"nın yeni nükleer santral inşa planının olmaması ve Japon firmaların yabancı pazara açılma arzusu bulunduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerin santral yapımının yanında uzun süreli işletme güvencesi istemelerini, firmaların büyük risk almaları ihtimalini de
doğurabileceği şeklinde yorumlandı.

Nihon Keizai Shimbun gazetesi de, Türkiye"nin Japonya ile olan müzakerelerinde devlet garantisi ile ilgili olarak 'kırmızı çizgileri' olduğunu belirtti.

Türkiye"nin nükleer enerji santrallerinin yapımında acele etmesinin arkasında yatan nedenin yıllık yüzde 7-8 oranında artan enerji talebine cevap vermek olduğunu yazan gazete, Türkiye"nin 2020 yılında toplam elektriğinin en az yüzde 5"ini nükleer enerjiden elde etmek istediği kaydetti.

Bakan Yıldız"ın 'Hükümetler arası anlaşma konusunda mutabık kaldıktan sonra, şirketle sözleşme imzalanması, izinlerin alımı gibi işlemleri önümüzdeki yıl içinde ilerletmemiz gerekiyor' şeklindeki ifadelerini, 'Türkiye"nin gelecek yıl içinde şirket seçimi dahil tüm aşamaları tamamlama arzusunda' şeklinde yorumladı.
AA


Geri Dön