Sinpaş CEO'su 'Kim ayakta kalacak, 3 ayda belli olur'
Sinpaş GYO CEO'su Çelik, "Şirketlerin en çok para harcaması gereken gelecek üç ayda, kimin nasıl etkilendiği görülecek" dedi.
Küçükçekmece'de inşaatına başladığı İstanbul'un ikinci Boğaz'ı olacak Bosphorus City projesi ile dikkat çeken Sinpaş GYO'nun CEO'su Ömer Faruk Çelik, durgun olan piyasanın bu durumdan kurtulmaya çalıştığını belirterek, "Mart, nisan ve mayıs ayları, en çok satışın yapıldığı; temmuz, ağustos, eylül ise yatırım için en çok paranın harcandığı dönem. Bu nedenle durgunluktan kimin nasıl etkilendiği, önümüzdeki üç ayda belli olur" dedi. Türkiye'nin yüzde 65'inin dış piyasadan, yüzde 35'inin ise iç piyasadan etkilendiğini dile getiren Çelik, her sektörde bir bekleme durumunun olduğunu, likidite sıkıntısının ise eskisi kadar olmasa da varlığını hissettirdiğini söyledi. "Yabancı yatırımcı eskiden şirketlerin ne iş yaptığını sorarken şu anda siyasi durumu merak ediyor. Piyasa moralsizleşti" diye konuşan Çelik, herkesin inşaat sektörüne girmesini ve TOKİ ile Kiptaş'ın da ciddi şekilde konut arz etmesini de eleştirdi.
'Avangarden 2010' geliyor
Küçükçekmece'deki yeni projeleri Bosphorus City'nin ilk etabındaki 676 konutun 489'unun bir haftada satıldığına dikkat çeken Çelik, ilgi nedeniyle ikinci etabın satışlarına da gelecek hafta başlayacaklarını ifade etti. Projeden ev alanların yüzde 85'inin burada oturmak istediğini anlatan Çelik, "Geri kalanlar yatırım için aldı. Azeri bir işadamına 20 daire sattık" diye konuştu. Eylül ayında Sarıgazi'de bin 200 konutluk Avangarden 2010 adlı yeni bir projeye başlayacaklarını dile getiren Çelik, 80-90 milyon dolara mal olacak projeden 200 milyon dolar civarında ciro beklediklerini kaydetti. Son 6 ayda Sinpaş GYO'nun İMKB'deki hisselerinin yarı yarıya düşmesiyle ilgili konuşan Çelik, "Hisselerde yabancıların payı yüzde 85'e kadar çıktı. Tabii ki yabancılar piyasada likidite sıkıntısı görünce, siyasi bazı dalgalanmalar oluşunca çıkacaklar. Biz konut satıyoruz ama bu bilançoya ancak konutlar teslim edilip faturayı verdikten sonra yansıyor. Bu durum da hisseleri etkiliyor" dedi.
Yatırımcı, Sinpaş'ın gizemini keşfedemedi
Borsa'daki diğer gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) yüzde 73'ünün sabit gelirli yatırımdan oluştuğunu ifade eden Çelik, Sinpaş'ta bu oranı projelerin oluşturduğunu söyledi. Diğer GYO'ların kira geliriyle temettü aldıklarını vurgulayan Çelik, "Kiralar yükseldikçe, bu şirketlerin kârı artıyor. Bunların sabit gelirlerinin olması, bu işin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Tüm bunlar bir araya gelince yatırımcıların henüz Sinpaş'ın gizemini keşfedemediklerini düşünüyorum" dedi.
'Kiler Grubu, likör arsasından kurtuldu'
Çelik, Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arsasının ilk ihalesini kazanan, fakat tek şirket olarak girdiği için TOKİ tarafından iptal edilen ve ikinci ihaleye yine tek şirket olarak giren Kiler Grubu'nun ihaleden çekilmesini, "Kiler Grubu, arsadan kurtuldu" şeklinde yorumladı. Arsa için belirlenen 297.5 milyon YTL'lik muhammen bedelin o arsaya verilecek en üst sınır olduğunu dile getiren Çelik, "Burada yapılacak projenin metrekaresinin 10 bin dolardan satılması gerekir ki kâr edebilsin. Bizim ihaleye girmek istememizin nedeni de zaten arsanın rantıbıl olmamasıydı" diye konuştu.
Projelerini artık müteahhide veriyor
Gayrimenkul yatırım ortaklığı sınırlaması nedeniyle artık projelerini kendilerinin yapamayacağını ifade eden Ömer Faruk Çelik, "Bosphorus City de dahil olmak üzere yeni projelerimiz ihaleye çıkacak ve başka bir firmaya yaptırılacak. Şu anda Bosphorus City için Hazinedaroğlu, Tepe İnşaat gibi şirketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Bu durumun bize hem iyi hem de kötü yansımaları olacak. İyi tarafı, kendi kapasitemizle sınırlı kalmayacak olmamız. Kötü tarafı ise artık daha ince eleyip sık dokumak zorunda kalacağız" diye konuştu.
Sabah