16 / 05 / 2024

Şirket evlilikleri yüz güldürdü!

Şirket evlilikleri yüz güldürdü!

EY Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl hazırladığı ve bu yıl 13,'sünü yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu'nu açıkladı.Rapora göre, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde önemli bir artış görülürken,Türkiye'de hacim bazında ar



EY Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl hazırladığı ve bu yıl 13.'sünü yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu'nu açıkladı.Rapora göre, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde önemli bir artış görülürken,Türkiye'de hacim bazında artış, işlem sayısında ise düşüş gerçekleşti. İşlem değeri açıklanan 130 işlemle toplam 17,7 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi yaratıldı. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim yaklaşık 22 milyar ABD doları oldu. İşlem hacmindeki artışın temel nedeni olarak çok sayıda büyük hacimli kamu kaynaklı işlemin gerçekleşmesini gösteren EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014 yılında Türkiye'de birleşme ve satın alma aktivitelerine kamu işlemlerinin ve yerli yatırımcıların damga vurduğunu söylerken, 2015 yılının da işlem hacmi ve yoğunluğu açısından 2014 yılı ile paralel seyretmesini beklediklerini belirtti. 


SATIN ALMALAR GERÇEKLEŞECEK 


Müşfik Cantekinler konuyla ilgili olarak, "2015 yılının, global ekonomik krizin etkilerinin ortadan kalkmaya devam edeceği bir yıl olmasını ve buna paralel olarak da Türkiye'nin 2014'e göre daha fazla büyüyeceği bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. 

Bunun yanı sıra, bölgemizde yaşanan siyasi gelişmelerin ve bu sene gerçekleşecek genel seçimlerin, ekonomi ve yatırım ortamı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Türkiye'de 2015 senesinde, 2014 yılına benzer seviyelerde birleşme ve satın alma aktivitesinin gerçekleşmesini beklemekteyiz" dedi. 


ENERJİ SEKTÖRÜ YİNE HACİMDE BİRİNCİ


Cantekinler, "2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da enerji sektörü işlem hacmi bazında bilişim sektörü de adet bazında ilk sırada yer aldı. Enerji sektöründe gerçekleşen 38 işlem ile 4,9 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi yaratılırken kamu kaynaklı işlemler dikkat çekti. Sektördeki en yüksek tutarlı işlem Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri özelleştirme ihalesinin IC İçtaş tarafından 2,7 milyar ABD doları bedelle kazanılması olarak göze çarpıyor. İşlem adedinde ise çoğunluğu küçük işlemlerden oluşan 58 işlem ile bilişim sektörü öne çıktı" diye konuştu. 


Dokuz Sütun 


Geri Dön