29 / 04 / 2024

Şirket kredi kartlarında limitler güncellensin, uzun vadeli taksitli kredi verilsin!

Şirket kredi kartlarında limitler güncellensin, uzun vadeli taksitli kredi verilsin!

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Yakın zamana kadar finansmana ulaşım problemi vardı. Şu anda finansmana ulaşımdan ziyade finansmanın maliyeti daha önemli. Şirket kredi kartlarına mutlaka düzenleme yapılmalı” dedi.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyası ve ekonomiye ilişkin son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Şirketlerin yüksek maliyetli kredi kullanmada isteksiz olduğunu belirten Avdagiç, "Artık finansmana ulaşmakta problem yok. Asıl mesele bu finansmanın maliyetinde. Şu anda finansmana ulaşımdan ziyade finansmanın maliyeti daha çok konuşulmaya başlandı. Buna bağlı olarak sermaye piyasasına girişler var" ifadesini kullandı.

Avdagiç, yurt içindeki küçük, orta ve büyük şirketlerin gelişmiş ülkeler ölçeğine göre öz kaynak oranlarının düşük olduğunu belirterek şunları söyledi: "Avrupa'da yüzde 50 öz kaynak, yüzde 50 yabancı kaynak gibi bir gerçek var. Türkiye'de öz kaynak oranı daha düşük seviyede. Bu nedenle Türk şirketlerinin yüksek maliyetli dış kaynak kullanımına karşı kendilerini korumaları için uygun bir süre içinde öz kaynaklarını oransal olarak yükseltmeleri çok önem kazanıyor."

SERMAYE PİYASASI HALA SIĞ

Borsanın, yatırımcıların kısa vadeli yüksek kazanç sağlamak istediği yer olmaktan çıkarılıp uzun vadeli bir yatırım alanına dönüştürülmesi gerektiğini belirten Avdagiç, "Borsada milyonlarla ifade edilen yeni oyuncular var ama bunların 2-2,5 milyonu yaklaşık 50 bin liralıkportföyle yatırım yapıyor. Bu nedenle sermaye piyasası bizde hala çok sığ durumda" ifadesini kullandı.

Dunya.com’daki habere göre son dönemde borsaya rağbet olduğuna dikkat çeken Avdagiç, bu ilginin, daha çok fonun ve daha uzun vadeli profesyonel yatırımların içinde olduğu bir yapıya dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Avdagiç, şöyle devam etti: "Son dönemde halka arzlar hız kazandı. Bu iyi bir gelişme. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bu konuda çok etkin bir çalışma içerisinde. SPK'nin hassasiyeti doğru ve önemli. Şirketlerin çok hızlı bir şekilde sermaye piyasasına açılacak standartlara göre kendilerini gözden geçirmeleri lazım. Yani SPK'ye müracaat ettikleri zaman birtakım eksikliklerden dolayı geri dönmelerini gerektirmeyecek, ilk başvuruda borsaya açılmalarını sağlayacak bir yapıyı hazırlamaları önemli."

Şirket kredi kartlarında limitler güncellensin, uzun vadeli taksitli kredi verilsin!

KARŞILIKSIZ ÇEK ORANLARI NEDEN ARTTI?

Avdagiç, firmaların ödeme zincirinde çok önemli bir araç olan ticari kredi kartlarının hem limitlerinin hem de taksit seçeneklerinin bireysel kredi kartlarından ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Avdagiç, birçok küçük ve orta ölçekli şirketin ödemelerini şirket kredi kartlarıyla yaptığına dikkat çekerek, kartlı ödemelerde alım-satım ve para tahsilatının tamamlanabildiğini, ilave bir tahsilat, takip veya herhangi bir süreç gerekmediğini ifade etti.

Avdagiç, şirketlerin kredi kartı limitlerinin güncellenmesi ve uzun vadeli taksitli kredili bir sürece ihtiyaç olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz dönemlerde karşılıksız çek oranlarında yaşanan artışlarda, ticari kredi kartlarına uygulanan limit ve taksit kısıtlamalarının da etkisinin olabileceği ihtimalini gözden uzak tutmamak lazım” dedi.

Avdagiç, döviz kurları ile ilgili olarak da, "Türkiye'de enflasyon devam ettiği takdirde döviz kuru uzun süreli yatay seyrini sürdürürse bir zaman sonra ani fırlamalar olabiliyor. Bu da bütün şirketlerin fiyatlama stratejilerini olumsuz yönde etkiliyor" ifadesini kullandı.

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön