09 / 01 / 2025

Şirketler Hint Yapı Felsefesine göre ofis arıyor!

Şirketler Hint Yapı Felsefesine göre ofis arıyor!

Şirketler totem yapıyor, bereketli olsun diye kuzeye bakan ofis arıyor...



Hint yapı felsefesine göre girişi kuzey cephesine bakan ofislerde çalışan şirketler başarılı oluyor. Son dönemde Türkiye'de de yayılmaya başlayan bu felsefe emlak ofislerine kuzey cephesine bakan ofis taleplerini artırıyor.

Ticari emlak danışmanlığı yapan BGate Danışmanlık'ın sahibi Kemal Ayaşlıoğlu, 1 ay öncesine kadar ilginç ofis talepleriyle karşılaşmaya başladı. Şimdiye kadar hep '600 metrekarelik ofis arıyorum' ya da 'Taksim, Karaköy gibi lokasyonda olsun' gibi istekler alırken son birkaç ayda gelen emlak talepleri değişti. 'Bir ofis arıyorum ama binanın girişi kuzey cephesine baksın' cümlesiyle sık sık karşılaşmaya başladı. Önce bu isteğin nedenini anlamadı ancak müşteri talebine cevap vermek için istedikleri ofisi buldu. Ertesi hafta bir telefon daha geldi. Talep yine girişi kuzey cephesine bakan bir binaydı. Yine kuzey cepheli bir ofis buldu. Binaya bakmaya gelen yönetici çantasından pusulayı çıkardı. Girişin gerçekten de kuzeye baktığını görünce ofisi tuttu.

Kuzey cephesi bereketi simgeliyor

Ayaşlıoğlu, konuyu biraz araştırıp ofis sahiplerinden de bilgiyi alınca konunun Hint Yapı Bilimi'ne dayandığını buldu. Shapatya Veda felsefesinden temelini alan yapı bilimi binaların da insanlar gibi varlıklar olduğunu ve insan yaşamını, ilişkilerini ve hatta ticareti yönlendirdiğini esas alıyor. Bu nedenle de oturulan evin insanın günlük ilişkilerini, çalışılan ofisin konumunun da iş hayatını etkilediğine inanılıyor. Bu felsefeye göre çalışılan binanın giriş, ticarette önem taşıyor. Kuzey ve doğu cepheleri bolluk ve bereketi temsil ederken güney ve batı cepheleri fakirliğe ve negatif etkilenmeye işaret ediyor. Bu felsefeyi ofisine uygulayan şirketlerden biri de Datasist isimli insan kaynakları ve danışmanlık şirketi.

Şirketin ortaklarından Ayşe Uça, şirketin daha da büyümesi nedeniyle ofislerini taşımak istediklerinde eski ofisin olduğu gibi yeni ofisin de kuzey cephesine bakmasını istedi. Hint felsefesine ilgi duyduğunu bu nedenle de çalıştığı ofisin bu felsefeye göre konumlanmasını istediğini söyleyen Uça, "Daha önceki ofisimizde kuzey cehesine bakıyordu. Kuzey cephesi ticaretin karlılığını simgeliyor. Yeni bulduğumuz binada bizden önce taşınanları da araştırdık. Onlar da işlerini büyütmeleri sebebiyle daha büyük ofislere taşınmışlar" dedi.

Ayaşlıoğlu, talebin daha çok kendi işinin sahibi olan işadamlarından ve küçük şirketlerden geldiğini söylerken hem Türk hem de yerli şirketlerle karşılaştıklarını söylüyor. Şimdiye kadar teknoloji, insan kaynakları ve avukatlık bürolarındn talep geldiğini de belirtti.

Hint Felsefesi dersleri veriliyor

Doğu cephesi mutluluğu, batı cephesi ise mutsuzluğu sembolize ediyor. Yapı biliminin özü sadece kuzey cephesi de değil. Doğu cephesi mutluluğu, batı cephesi ise mutsuzluğu sembolize ediyor. Türkiye'de Kibele Yaşam felsefesi adıyla faaliyet gösteren bir kursta da bununla ilgili ders veriliyor. İnsanlar yaşamları kadar evlerini hatta ofislerini bu felsefeye göre konumlandırıyor. Kibele Zihin Düşünce Gelişimi Sistemi kursunun sahiplerinden Albert Baruh, kursa katılanların evini ve iş yerlerini de buna göre konumlandırdıklarını söylüyor.
Sabah Emlak


Geri Dön