09 / 01 / 2025

Sit alanları kaça ayrılır?

Sit alanları kaça ayrılır?

Yerleşim yapılmasına izin verilmeyen izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği koruma altına alınmış olan alanlara sit alanı deniyor. Peki, sit alanları kaça ayrılır? İşte, sit alanı çeşitleri..



Sit alanları kaça ayrılır?


Yerleşim yapılmasına izin verilmeyen izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği koruma altına alınmış olan alanlara sit alanı deniyor.  Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor.


Sit alanları başka bir deyişle, tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak ifade ediliyor. Bu alanlarda yapılanmaya izin verilmiyor. 


Sit alanları çeşitleri!

Doğal sit alanları; kendiliğinden oluşmuş sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Yer üstünde, yer altında ve su altında yer alan korunması gereken, tarihten günümüze kadar varlığını devam ettiren alanlar olarak tanımlamak mümkün oluyor. Doğal sit alanları 3’e ayrılıyor;


1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekiyor. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor. 


2.derece doğal sit alanlarında kamu yararı gözetilerek kullanıma açılıyor ve korunması gerekiyor. 


3.derece doğal sit alanlarında ise konut kullanımına açılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidiliyor. 


Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önem teşkil ediyor. Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor. 


Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanlar olarak tanımlanıyor. Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün oluyor. Arkeolojik sit alanları 3’e ayrılıyor;


1.derece arkeolojik sit alanları koruma altında oluyor ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmiyor. 


2.derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilir alanlar olarak ifade ediliyor.


3.derece arkeolojik sit alanları ise koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara denyoir.


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor.



Sit alanlarını kim belirler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön