26 / 11 / 2024

Sit alanlarında tevhit yapılır mı?

Sit alanlarında tevhit yapılır mı?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan bölgelere sit deniyor. Peki, korunan bu sit alanlarında tevhit yapılır mı?




Sit alanlarında tevhit yapılır mı?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan bölgelere sit deniyor. Sit alanları bulundukları yerlere ve taşıdıkları özelliklere göre türlere ayrılıyor.


Sit alanları kendi arasında; doğal sit alanları; arkeolojik sit alanları; kentsel ve tarihi sit alanları olarak dörde ayrılıyor. 


Sit alanları koruma altında olan alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda yapılaşmaya izin  verilmiyor. 


Bu alanlarda yer alan taşınmaz malların tapu kütüğüne "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır. Tarih – Yevmiye" şeklinde şerh düşülüyor.


Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilanı, bu alandaki imar planı uygulanmasını durdurur. 


Bundan sonra koruma amaçlı imar planı hazırlanıyor. Peki, hazırlanan plan doğruştusunda sit alanlarında tevhit yapılır mı?


Sit alanlarında tevhit..

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını gruplandırılması maliklerinin müracaatı üzerine yapılır. Gruplandırılan taşınmaz kültür varlıkları, tapu kütüğünün “Beyanlar” hanesine kaydedilir. 


Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parselleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir edecek şekil ve surette ayrılamıyor ve tevhit işlemi ile birleştirilemiyor.


Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön