27 / 04 / 2024

Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?

Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Peki, sit alanlarında neler yapılabilir? Sit alanlarında neler yapılamaz? Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?



Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?

Sit alanları; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlara ait taşınır ve taşınmaz varlıklara "Kültür varlığı", jeolojik devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli alanlara "Tabiat varlığı", çeşitli medeniyetlere ait kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler, tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara deniyor.


Bu alanlarda yer alan taşınmaz malların tapu kütüğüne "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır. Tarih – Yevmiye" şeklinde şerh düşülüyor.


Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilanı, bu alandaki imar planı uygulanmasını durdurur. 


Bundan sonra koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerekir. Bu plan koruma kurulunca uygun görüldükten sonra, belediye veya valilikçe onaylanarak yürürlüğe girer. 


Bu plan yürürlüğe girene kadar, Koruma Kurulunca geçiş dönemi yapılaşma şartları bir ay içinde belirlenir. Peki, sit alanlarında neler yapılabilir? Sit alanlarında neler yapılamaz? Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?


Sit alanlarında ifraz..

Sit alanları hakkında kanun gereğince Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parselleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir edecek şekil ve surette ayrılamıyor. Bu nedenle sit alanlarında ifraz işleminin yapılması mümkün olmuyor.




Sit alanlarında yapılaşma izni!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön