29 / 04 / 2024

Sit alanları tasarısı komisyonda kabul edildi!

Sit alanları tasarısı komisyonda kabul edildi!

TBMM çevre Komisyonu, tartışmalı 'İkizdere Tasarısı' olarak anılan Tabiatı ve Biyolojik çeşitliği Koruma Kanun Tasarısı'nı kabul etti...  



 Tasarıya göre, doğal alanlarla ilgili koruma kararım çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde kurulacak, 'Ulusal Tabiatı Koruma Kurulu' verecek. Bu kurul, daha önce ilan edilen doğal Sit alanlanın da gözden geçirecek ve Sit alanından çıkartabilecek. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal Sit alanlarında koruma kararırım kaldırılması anlamı taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı   Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kurulu ise bundan sonra sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanlan için karar alabilecek. Tasarı, yemden değerlendirilen doğal şžiflerden 'korunan alan vasfı kaldırılan', hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilere turizm alanı önceliği verilmesini öngörüyor.

Eroğlu: Endişelenmeyin
Tasarının korunan alanlarda 'üstün kamu yararı' görülerek, alam kullanma yetkisi verilen 15'inci maddesi de tartışmalara neden oldu. Mimarlar Odası temsilcisi maddeye, 'Burada koruma alanlan, bu kanunun gücü kullanılarak yok edilmesine neden olunabilir. Öyle bir endişe taşıyorum' diyerek itiraz etti. Bakan Veysel Eroğlu ise itiraza, 'Bununla koruma alanlanm AB normlanyla uygun hale getiriyoruz. Burada endişeye mahal yoktur. Biz çok daha iyi koruyacağız' yanıtını verdi. Bakan Eroğlu, Meclis genel kurulunda HES'lerin çevreye zarar vermediğim belirterek,'Üstelik katkısı var, çünkü pek çok yerde taşkınlan kontrol ediyor.' dedi.
Hürriyet


Geri Dön