10 / 01 / 2025

Sit alanları yönetim sistemi uygulaması nedir?

Sit alanları yönetim sistemi uygulaması nedir?

Bir arazinin sit alanı içinde mi yoksa sit alanları dışında mı kaldığını bildirmesi üzerine geliştirilen sit alanları yönetim sistemi uygulaması nedir? Sit alanları yönetim sistemi (SAYS) uygulaması nasıl çalışır?



Sit alanları yönetim sistemi uygulaması nedir?

Sit alanı; çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar olarak tanımlanıyor.


Özel mülkiyete ait bir taşınmaz malın sit alanı kapsamında olması durumunda, taşınmaz sahibinin bu malı üzerindeki tasarruf hakları kısıtlanabiliyor.


Örneğin; yapı inşaatının yasak olduğu bir sit alanında arsanız varsa; buraya inşaat yapamıyorsunuz. Peki arsanız sit alanında mı yoksa sit alanı kapsamı dışında mı? Bu sorunun yanıtına kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmak için Sit Alanları Yönetim Sistemi (SAYS) Uygulaması geliştirildi.


Bir arazinin sit alanı içinde mi yoksa sit alanları dışında mı kaldığını bildirecek bir sistem olan SAYS; Doğal Sit Alanlarının mevcut durumunun belirlenmesi amacıyla, doğal sit alanlarına ilişkin hâlihazırda bulunan veriler incelenip değerlendirilmiş, pilot olarak seçilen 6 il (Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce) kapsamında doğal sit sınırları mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarılmış, Bakanlık bünyesinde doğal sit alanlarına ilişkin geliştirilmiş olup; sistem içerisinde dosyalar arşivlenerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili birimler arasında web servisler aracılığıyla paylaşımı sağlanmıştır.


SAYS uygulaması sayesinde; harita veya dosya bilgilerine göre uygun görülen sit alanları geometrileri ve Komisyon Kararları, Mahkeme Kararları, Karara esas rapor vb. sözel bilgileri SAYS veri tabanına aktarılmaktadır. 


Dosyalar bazında yapılacak/yaptırılacak taramaların dosya olarak sunucuya aktarılması ve ilgili belgelerin sayısal kopyalarına erişim sağlanmaktadır. Sözel ve harita üzerinde sorgulamalar yapılabilmekte, sınır değişiklikleri ve derece değişiklikleri sit alanı bazında takip edilebilmektedir. 


Değişikliklere ilişkin karar metni ve evrakı görüntülenerek, sınır değişikliğinde eski sınırlar harita (grafik veri) ve karar olarak görüntülenebilmektedir. Sit alanı ile ilgili, geçmiş evraklarına-kararlarına ve grafik verisine erişilebilmektedir.



Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön