28 / 04 / 2024

Site vaziyet planı nedir?

Site vaziyet planı nedir?

Konut siteleri, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "Toplu yapılar" başlığı altında düzenleniyor. Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler vaziyet planında belirleniyor. Peki, site vaziyet planı nedir?



Site vaziyet planı nedir?

Konut siteleri, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "Toplu yapılar" başlığı altında düzenleniyor. Toplu yapılar,  bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade ediyor.

 

Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmıyor.


Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamıyor.

 

Yapılar tamamlandıkça, tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifakları kat mülkiyetine çevrilebiliyor. Peki, site vaziyet planı nedir?


Vaziyet plân ve projeleri

Kanunun 68. maddesi gereğince; Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri, topluyapı kapsamındaki parsel veya parsellerin tamamını kapsayacak şekilde, bir bütün olarak ilgili makamlarca onaylanmış imar plânı hükümlerine uygun olarak hazırlanmış vaziyet plânında ve projelerde belirtiliyor.

 

Kamuya ayrılan yerlerin düzenlenmesi, işletilmesi ve bakımı, bu konuda yetkili kamu kurumu ile mutabakat sağlanması hâlinde, kamunun kullanımını kısıtlamamak şartıyla toplu yapı yönetimince üstlenilebiliyor.

 

Toplu yapı uygulamasında, kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tesisine, aranacak belgelere, tapuda yapılacak işlemlere ilişkin hususlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenleniyor.


Site yönetimine geçiş nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön