19 / 11 / 2024

Sitede bağımsız ortak alan kullanım hakları!

Sitede bağımsız ortak alan kullanım hakları!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun "Bir duvarı site bahçesine bakan dükkanlardan biri soğuk hava deposu olarak işletiyor. Dükkanda kullanılan fan site bahçesine konmuş. Fanı site dışına çıkarma konusunda uzlaşamıyoruz.Ne yapılabilir?" sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun "Sitemiz birbirine çok yakın 4 katlı bağımsız dört bloktan oluşuyor. Site giriş kapısının sağ ve solunda site bloklarının hemen altında bulunan bir duvarı site bahçesine bakan dükkanlardan biri soğuk hava deposu olarak işletiyor. Süt ürünleri imal ediliyor. Mamülleri soğuk tutmak için kullanılan fan site bahçesine konmuş. Çok kısa duraksamaları saymazsak 24 saat çalışıyor. Site içine bakan odalarda sürekli fan sesi duyuluyor. Haliyle bu da beni rahatsız ediyor. Kendisiyle konuşmalarımda fanı site dışına çıkarmayacağı kanaati edindim. Ne yapılabilir?" sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Sitede bağımsız ortak alan kullanım hakları!

Okuyucumun ve sadece onun değil sitede bu olaydan rahatsız olan tüm bağımsız bölüm kullananların böyle bir şeye katlanma mecburiyeti yok. Okuyucumun tarifine göre olay iki ayrı mevzuatı birden ilgilendiriyor. Birincisi kat mülkiyeti mevzuatı, ikincisi Medeni Kanun hükümleri.

Birinci mevzuat. Okuyucumun anlattığından anladığım, bu işyeri kendi bağımsız bölüm dışında bir alanı kullanıyor. Yani ortak alana soğutma tertibatı koymuş. Ortak alanı bu şekilde kendisine tahsis etmesi mümkün değil. Müdahalenin önlenmesi talebinde bulunulabilir.

Zira herkes ancak kendi bağımsız bölümünü kullanabilir, ortak alanlar ise amacına uygun olarak kullanılır. Dükkan sahibinin kullandığı alanın bir duvar veya duvarla çevrili bir alan olduğu anlaşıldığına göre bu yer bir dükkana tahsis edilemez.

★ ★ ★ ★ ★

Yukarıda anlattığım kat mülkiyeti mevzuatına göre önlenmesi gereken bir davranış. İkinci mevzuat, Medeni Kanun hükümleri. Bizim Medeni Kanunumuzda şöyle bir madde var: “..... Taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkararak gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.”

Bu Medeni Kanunumuzun 737’nci maddesidir ki okuyucumun durumuna tam olarak uymaktadır. Bu maddeye dayanarak da bir dava açılabilir ve gürültü yapan sistemin sesinin kesilmesi, Kat Mülkiyetine göre de oradan tümü ile kaldırılması talep olunabilir.


Geri Dön