29 / 04 / 2024

Sitelerde mahkemelik olan yönetim yeniden aday olabilir mi?

Sitelerde mahkemelik olan yönetim yeniden aday olabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, geçen yıl yönetimin usulsüz seçilmesi sebebiyle dava açtıklarını belirten okuyucu, davanın yıl sonuna uzadığını söyledi. Temmuz'da toplantı yapılacağını belirten okuyucu eski yönetimin yeniden aday olduğunu, bunun mümkün olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, geçen yıl sitelerindneki yönetimin usulsüz seçildiği iddiasıyla dava açtıklarını belirten okuyucu, duruşma tarihinin sokağa çıkma kısıtlamalarına denk geldiğini ve yılın sonuna uzadığını aktardı. Sitedeki toplantıların temmuz aylarında yapıldığını ifade eden okuyucu, iptal talebine muhatap olan yöneticilerin yine aday olduğunu söyledi. Bunun mümkün olup olmadığını soran okuyucu, eski yönetimin yeniden seçilip seçilemeyeceğini, davacı kendisi olduğu için yönetime talip olduğunu söylemesinde bir sakınca olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Sitelerde mahkemelik olan yönetim yeniden aday olabilir mi?

Kat Mülkiyeti’nin bulunduğu binalarda ya da sitelerde, genel kurulların iptali ve genel kurulda alınan bazı kararların iptali istenebilir. Bunun içinde yönetici seçimi maddesi de dahil. Toplantıda yönetici seçime usule uygun şekilde yapılmadıysa; bu unsur toplantının tümünün iptali edilmesini sağlamaz. Yalnızca yönetici seçimi maddesinin iptalini gerektirir. Bu sebeple anlaşılan okuyucunun sitesinde de sorun yönetici seçimi. Bugün dava konusu olmuş ve mahkeme yalnızca yönetici seçimi maddesiyle ilgilienecek. Eğer usulüne uygun seçim yapılmadı ise seçim maddesinin iptal olması kararını alacak.

Tüm genel kurul iptal edilmez. Böyle bir davada yönetici seçimi maddesi incelenmeye alınır ancak dava açıldığında yöneticinin görevi bitmiş olmaz. Yöneticinin, yöneticilik görevi sürer. Bu nedenle okuyucunun sitesinde davalı durumunda olan yönetici ya da yöneticilerin görevi henüz sürüyor. Peki ne zamana kadar? Mahkeme tarafından verilecek iptal kararı kesinleşene kadar. Bu açıklamaya karşı şıu soru akıllara gelebilir; Temmuz ayında yeni bir seçim yapılacak, duruşma temmuzdan sonra yapılacak.

Bu durumda yönetici seçimi iptal edilirse bunun ne fayda sağlayacak? Evet hiçbir fayda sağlamayacak. Zaten mahkeme kararı kesinleşmeden davalı konumunda bulunan yöneticilerin görev süresi bitecek. Bunun bir sonuç oluşturması amacıyla dönem sona ermeden bir karara varılması gerekli. Fakat mahkemelerimizdeki iş yoğunluğu sebebiyle davalar uzadığı için sonuç da bu şekilde oluyor.

***

Peki davalı konumunda bulunan yöneticiler gelecek toplantıda yeniden aday olabilir mi? Evet olabilir. Peki bu davada davacı olarak bulunan okuyucu aday olabilir mi? Ona da evet, o da aday olabilir. Bu davada mahkeme tarafından bir yönetici atanabilir mi? Hayır atanamaz. Binaya ya da siteye mahkemenin yönetici ataması için gerçekleştirilen iki toplantıda da yönetici seçiminin usulüne uygun olarak yapılmaması gerekir. 

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?


Geri Dön