Sitelerdeki aidatlar neden bu kadar yüksek?
Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat www.emlakkulisi.com okurları için "aidatların yüksek olması" konulu yazı yazdı. İşte o yazı...
Sitelerdeki aidatların yüksek olması sebebiyle devamlı sorunlar yaşanıyor, bunun en büyük nedeni yapılan harcamaların site sakinlerine zamanında ve anlaşılır bir dille sunulmamasıdır. Gerçekten şeffaf bir şekilde yaparsanız bu sorunun üstesinden gelirsiniz. Site sakinleri de nereye ve ne için para ödediklerini bilirler. Ama bunun farkına varmayan illaki birileri olacaktır onlara da anlaşılır bir dille anlatılabilir. Örnek evine geldiği zaman arabasını park etmek için sokakları dolaşmadığını, güvenlik sayesinde dışarı çıktığı zaman evini düşünmediği, jeneratörün olduğunu elektriğinin kesilmediğini, sularının kesilmediğini, asansörlerinin olduğunu kesintisiz hizmet aldığını çöp poşetleri ile kapılarda dolaşmadığını, yeşil alanı, spor salonu varsa kilometrelerce yol gidip spor yapmak için bir sürü para harcamak zorunda kalmadığı ifade edilir. Bu hizmetler alınıyor diye aidatlar yüksek olacak anlamına da gelmez. Yöneticilerin yapılan harcamaları iyi analiz etmeleri gerekiyor. Tasarruf yapılacak kalemleri değerlendirmeleri lazım.
Bir de inşaat firmaları yaptıkları projelerdeki gereksiz, maliyetleri düşük fakat daha sonra kullanıldıkça artan bakım onarım giderleri yüksek olan sadece görselliği arttıran site yaşamını kolaylaştırmayan alanlar var. Yüzme havuzları, süs havuzları, peyzaj ve sosyal tesislerin sitenin konumu ve daire sayısını göz önüne almadan projelere uyguladıklarında aidatların yüksek olması kaçınılmaz. Örnek verecek olursak 40 ya da 50 daireli bir siteye havuz koyarsanız bu havuzun bakım giderleri dairelerin aidatlarının yüksek olmasındaki payı epey fazladır çünkü 200 daireli bir siteye de aynı havuz uygulanıyor 40-50 daireli bir siteye de. Gider payları daire sayısına göre belirlendiği için az daireli siteler daha fazla aidat ödemiş oluyor. Veya peyzajda kullanılan bitkilerin iklim ve toprak şartlarına uygun olmaması zamanla kuruyup yenilenmesini ya da fazlaca gübre ilaçlama ve bakım istemesi toplanan aidatların dengesini bozuyor. Görsellik açısından sitelere konulan süs havuzları da bütçe de hatırı sayılır yer kaplar, bir yüzme havuzu kadar olmasa bile ona yakın bakım gideri vardır çünkü senenin 12 ayı bakım gerektiriyor. Bazı sitelerde de tanımını inşaat firmasını sosyal tesis olarak yaptığı fakat sitenin ne amaçla kullandıklarını bilmedikleri alanlar vardır. Örnek spor salonu dedikleri ancak spor aleti olmayan yerler çünkü inşaat firması salonu yapıyor aletleri koymuyor. Site sakinleri profesyonel bir destek almadan nasıl kullanacaklarını bilmedikleri spor aletlerini alıyorlar bir iki ay içinde bozuluyor, bakım onarımları makinelerin değerlerinden daha fazla tutuyor aidatlara yansıtılıyor, insanlar itiraz ediyor ben spor salonunu kullanmıyorum diye ödemek istemiyorlar ve birçok sitede spor salonu olup aletlerin bozuk olduğu kullanılmayan durumda salonlar var.
Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat
http://zeynalfirat.com/index.php/hizmetler/