15 / 05 / 2024

Sıtkı Olçar'ın tasarımları White & Soft 'a el verdi

Sıtkı Olçar'ın tasarımları White & Soft 'a el verdi

Türkiye 'de ve dünyada adı “çini ” kelimesiyle birlikte anılan ve 2010 Kasım 'ında   aramızdan ayrılan ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar, eserleriyle evlerimizde çininin renklerini ve büyüsünü yaşatacak...



Bu güne dek tasarladığı   motiflerinden bazılarını, “Sıtkı ” imzasını yaşatacak olan kızı Nida Olçar, White and Soft 'un kurucusu Cem Akın 'a vererek,   mütevazı “Sıtkı ” imzasını   süs yastıkları ve nevresim takımlarıyla evlere taşıyacak ve bambaşka bir değer katacak.

Eski sanatçıların gizemi kavranamayan becerisini, yeteneğini öğrensin diye yanlarına verilen çıraklar, bir süre sonra olgunlaşıp iyi birer sanatkar haline geldiklerinde, ustalarından el aldıklarına inanılırmış. Diğer bir değişle usta,becerisini ve yeteneğini çırağına bir anlamda miras bırakırmış.
 
Sıtkı Olçar   ünü sınırlarımızı aşmış çini ustası... Sadece Kütahya çinilerine değil çanakkale seramiğine de 30 yılı aşkın bir süre gönül verip, renk renk çizgi çizgi, atalarımızdan miras tüm o güzellikleri günümüze aktaran usta... UNESCO 'nun, sağlığında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık gördüğü Sıtkı Olçar, tüm çini ve seramik çalışmalarını yepyeni bir yorumla sanatseverlere sunmuş, yurt içi ve yurt dışında pek çok sergi açmış ve eserleri de pek çok özel müze tarafından bir anlamda korumaya alınmıştı.
 
çini mavisinin bezediği, mercan kırmızısının renklendirdiği desenleriyle milyonları etkileyen Sıtkı Usta 'nın sanatını yaşatacak isim kızı Nida Olçar olacak. Nida Olçar da Cem Akın 'ın White & Soft markası tarafından üretilen tekstil ürünlerinde babasının motiflerini kullanma hakkı vererek, ülkemizde ilk kez uygulanacak muhteşem bir işbirliğine imza attı.


 
White & Soft markasının kurucusu Cem Akın, Sıtkı Olçar 'ın mirasına şimdiden hakettiği değeri veriyor. Karakteristik “Sıtkı ” imzalı çini motiflerini salonların baş köşelerine ve süs yastıklarının üzerinde yerleştiren Akın, yine nevresimlerin üzerine bastığı Sıtkı Usta motifleriyle yatak odalarına da bambaşka bir hava katıyor. Bir yanda geleneksel el sanatının en seçkin örnekleri, diğer yanda modern hatlarda tasarım ürünü White and Soft ürünleri “Sıtkı Usta ” motifleriyle bütünleşerek, yaşanacak mekanlara bambaşka bir atmosfer kazandırıyor.
 
Tıpkı Türkiye 'nin ve İstanbul 'un kendisi gibi, geleneksel ile çağdaş olan birbirinin içinde eriyor, ortaya muhteşem güzellikte ve benzersiz bir karışım çıkıyor. Bu bazen bir yastık üzerinde yelken açmış bir desen, bazen de el emeği göz nuru işlemeleri kıskandıracak kadar incelikle nakışlanmış bir nevresim takımı oluyor. Sıtkı Usta, Türkiye 'nin elit markası White and Soft ile baş köşede yerini alırken, White and Soft da Sıtkı Usta 'yı ve çizgilerini ölümsüzleştirerek, geleneksel çini sanatına ve büyük bir sanatçıya vefa borcunu ödüyor.


Geri Dön