23 / 12 / 2024

Sivas Belediyesi kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veriyor!

Sivas Belediyesi kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veriyor!

Belediye Meclisinin son toplantısında Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesinin, sürecin hızlı ve doğru bir şekilde uygulamaya geçirilebilmesi için Kentsel Dönüşüm Modeli olarak uygulanması kararını aldı...



Belediye Meclisinin 9 Aralık 2013 tarihli oturumunda Turkuaz Projesinin kapsamlı bir Kentsel Dönüşüm Modeli olarak uygulanması konusunda alınan kararda "Meclisimizin incelemesi sonunda; 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b bendi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 18.maddesinin bendi ile 24.maddesine istinaden, Sivas ili Demircilerardı Mahallesi Eski Sanayi Bölgesi halihazır durumda şehrin merkezi bölgesinde yer aldığı, bitişiğinde bulunan Yeni Ata Sanayi Bölgesinin de konut alanı olarak planlandığı göz önüne alındığında; sıkışıklığa, çevresel kirliliğine neden olduğu, İşletmelerin bu sıkışık alanda hizmet vermelerinin zorlaştığı, ekonomik ve fiziki ömrünü tamamlamış hale geldiği ve sonuç olarak bu bölgedeki sanayi alanının kentin dokusunu bozduğunun görüldüğü, bu alanın rehabilite edilmesi, yenilenmesi, iktisadi olarak canlandırılması, modem kentsel mekanlar yaratılabilmesine olanak sağlayan bir plan kararı alındığı, ancak günümüzde planlama yöntemleri ve uygulama modelleri içerisinde bu sürecin hızlı ve doğru bir şekilde uygulamaya geçirilebilmesi için sürecin Kentsel Dönüşüm Modeli çerçevesinde yürütülmesinin gerektiği, Kentsel Dönüşüm, Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasının gerektiği, kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına geldiği, Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde "kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması amaçlandığı, mevcut imar planı ile kentsel dönüşüm sürecinin projenin sonuna kadar eş zamanlı olarak birlikte değerlendirilmesi gerekirse geri besleme yaparak proje ile plan arasındaki uyumun sağlanmasının gerektiği, projenin tamamlanma aşamasına gelmesi, ayrıca süreçte yaşanan yargısal ve idari nedenler göz önüne alındığında imar planı açısından, karma kullanımlardan hangisinin planda yer alacağı, bu kullanımların yer seçim kriterleri, alanda yaşayacak nüfus yoğunluğu, toplam inşaat alanı, kat yükseklikleri, bahçe mesafeleri vb. gibi imar normların belirlenmesi ihtiyacı doğduğundan dolayı bölgenin kentsel dönüşüm yöntemi ile çözümlenmesi gerektiği sonucuna varıldığı," kaydedildi. 


ÜRGÜP; "KARARLIYIZ" 


Eski sanayide kentsel dönüşümü uygulamay kararlı olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Doğn Ürgüp ise "mülkiyet hakkı çok kutsaldır. Yani ev sahiplerinin mülkiyet hakkına riayet etmeyen kiracılarla ilgili de gerekenleri yapacağız. Dükkan kapamalarını 2000 yılında alınmış olunan meclis kararına istinaden yapıyoruz. Israrla sürdürmek eylemindeyiz. 

Proje ile ilgili detaylar, eleştiriler varsa onu kabul edeceğim. Fazla proje eleştirilmiyor. Yani projenin eksiği olur fazlası olur. Bu zaten tartışmaya açık bir şeydir. Mahkeme kararlarını da dikkate alarak bir kentsel dönüşüm kararı daha çıkardık. Diyelim ki hukuk önü yine açıktır. 

Hukuken mahkeme aynı kararı belirleyemez tabi biz bunu bilemeyiz. Biz bilmeyeceği kanaatiyle böyle bir kentsel dönüşüm kararı uygulaması yazıyoruz, "dedi. 


Hürdoğan Gazetesi


Geri Dön