23 / 12 / 2024

Sivas Divriği Ulu Camii'nin restorasyonu 5 yıl sürecek!

Sivas Divriği Ulu Camii'nin restorasyonu 5 yıl sürecek!

Sivas'ta bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda başlatılan tarihin en kapsamlı restorasyonunda çalışmalar sürüyor. Camiinin restorasyonu 5 yıl sürecek.



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan ve Anadolu'nun 'El-Hamrası' olarak nitelendirilen Sivas'ın Divriği İlçesindeki Ulu Camii ve Darüşşifasının restorasyonu başladı. 1228 yılında Mengücek Beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii'nin tarihindeki en kapsamlı restorasyonu 5 yıl sürecek. Camii ve Darüşşifası, bu süre zarfında ibadete kapalı olacak. Ramazan Bayramı süresince 5 bine yakın ziyaretçi ağırladıklarını belirten Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, "Dünya Kültür Mirası listesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, uzun ve titiz bir projelendirme sürecinin akabinde tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alındı. Restorasyon çalışma süresi takribi 5 yıl olarak öngörüldü. Ancak, bu müstesna eser için süre ve bedel biçmek mümkün değil. Bu nedenle en büyük dileğimiz restorasyon sürecinin başarıyla tamamlanmasıdır. Bu yönde de kararlı bir iradenin ortaya konduğunu ifade etmek isterim. Nitekim Külliye içinde ve dışında Bilim ve Danışma Kurulunun gözetiminde titiz ve kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Sonucunu büyük bir heyecanla bekliyoruz. Bununla beraber muazzam bir turist akışı var. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçiler geliyor. Gerek gelen misafirlerimizin Külliye'yi görebilmeleri ve gerekse ilçemizin turizm alanında yakalamış olduğu artış ve gelişim sürecinin sürdürülebilmesi için Külliye, Cumartesi ve Pazar günleri 12.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Bunun için Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını ziyarete gelecek misafirlerimizden programlarını bu gün ve saatlere göre ayarlamalarını arzuluyoruz" diye konuştu.


Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Restorasyonu İşinin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edildiğini ve yüklenici firma ile imzalanan sözleşme gereğince iş bitim tarihi olarak 2020 yılının öngörüldüğünü ifade eden Kaymakam Kaya, "Restorasyon işinin kontrolörlüğü Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülüyor. Çalışmalar süresince yapının her türlü olumsuz dış etkenlerden ve iklim koşullarından korunması için geçici çatı yapılmasına karar verildi" diye konuştu.


Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasının restorasyon işi için oluşturulan Bilim ve Danışma Kurulu'nda İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömür Bakırer, İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper İlki ve Prof. Dr. Recep İyisan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ahmet Güleç, İnşaat Mühendisi ve Mimar Nicola Berlucchı ile tarih azarı-araştırmacı Necdet Sakaoğlu yer alıyor.


Evrensel


Geri Dön