Sivas Kale Camisi'nde restore bitti! İbadete açılıyor!
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçen yıl ağustos ayında restore edilmek için geçici olarak ibadete kapatılan tarihi Kale Camisindeki, onarım çalışmaları sonlandırıldı. Halılar döşendikten sonra caminin ibadete açılacağı bildirildi
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçen yıl ağustos ayında restore edilmek için geçici olarak ibadete kapatılan tarihi Kale Camisindeki, onarım çalışmaları sonlandırıldı. Halı döşeme ve tefrişat işlemleri ile temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından caminin ibadete açılacağı bildirildi.
Caminin dış cephesinde ve minaresinde yapılan ışıklandırma çalışmalarıyla güzel bir görünüme kavuşturulan tarihi cami, ışıkların yakıldığı akşam ve gece saatlerindeki görüntüsüyle adeta büyülüyor.Restorasyon çalışmalarını yapan şirketin yetkilisi Alkan Sayın, yaptığı açıklamada, 431 yıllık tarihi Kale Camisinde 2010 yılı Ağustos ayında başlattıkları onarım çalışmalarında sona geldiklerini söyledi.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Sayın, şunları söyledi:
"Caminin kubbesinde yaklaşık 250 metre karelik alandaki kurşunların tamamı toplandı. Kubbenin altına izolasyon yapıldıktan sonra yeni kurşunlar döküldü. Çatıda bazı noktalarda akıntılar vardı, bunlar giderildi. Minarenin çimento harcıyla yapılmış derzleri açılıp Horasan harcı kullanılarak aslına uygun hale getirildi. Horasan harcının özelliği çimento kullanılmadan, tuğla tozu, kum, hidrolik kireçle elde edilen sağlam bir yapı malzemesi olmasıdır. Caminin dış cephe beden duvarlarında çürüyen taşlar vardı, aynı kesit ve ölçülerde yenileri yapıldı. İç nakışlarına müdahale edilmedi. Sadece boya ve temizlik çalışmalarıyapıldı. İç kısmında taban tahtaları değiştirildi. Son cemaat kısmında aslına uygun olmayan yapılar vardı, bunlar kaldırılarak aslına uygun 3 kemer ve kubbe yapıldı. Isı yalıtımı yapıldı. Daha önce katı yakıtla ısınan cami, artık modern yakıt olan doğal gazla ısınacak. Elektrik tesisatı yenilendi. Sadaka taşı çimentoyla sıvanmıştı. Çimento harçlarını temizledik. Yitik taşı da orijinal yerinde duruyor, derzleri yapıldı."
Caminin etrafına tasarruflu led ampuller yerleştirildiğini kaydeden Sayın, akşam saatlerinde bu ışıkların yakılmasıyla, şehrin merkezindeki tarihi caminin otantik bir görüntüye kavuşturulduğunu ifade etti.
TARİHİ KALE CAMİSİ
Tarihi Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Şifahiye Medresesi ile Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesinin arasında kalan alanda bulunan tarihi Kale Camisi, kentin en eski camilerinden biri.
Sivasta 1580 yılında 3. Murat Hanın vezirlerinden Mahmud Paşa tarafından yaptırılan caminin, asıl ibadet alanı kare planlı olup üzeri kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçişler dıştan onikigen tambur ve üzerinde onaltıgen kasnak ile sağlanan caminin, beden duvarları, kasnak tamburu kesme taştan inşa edilmiş. Caminin mihrap ve minberi ise mermerden yapılmıştır.
Türk-İslam medeniyetinde cami avlularında bulunan ve asırlardır veren ile alan eli buluşturan sadaka taşları ve kayıp eşyaların bulunmasını sağlayan yitik taşları, tarihi Kale Camisinde de bulunuyor. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan caminin minaresinin altındaki yitik taşı ile avlunda yer alan sadaka taşı, dönemin sosyal yardımlaşma ve dayanışma anlayışını gözler önüne seriyor.
AA