02 / 05 / 2024

Sivas'ta metruk konaklar restore ediliyor!

Sivas'ta metruk konaklar restore ediliyor!

Sivas'ta tarihi özelliği bulunan konaklar kültür ve turizme yeniden kazandırılması için restore ediliyor.



Sivas'ta tarihi metruk konaklar Sivas Valiliği tarafından kamulaştırılarak turizme kazandırılması için restore edilecek.  

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Sivas Valisi Salih Ayhan, Bezirci Mahallesi'ndeki Gani Özdoğan Konağı ile Yiğitler Mahallesi'nde bulunan Döndü Demir Konağı'ndaki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Restorasyon çalışmaları ile konakların şehrin kültür hayatını kazandırılacağını söyleyen Ayhan, "Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından mart ayında konaklarımızın restorasyon ihalesini gerçekleştirdik. Birkaç ay içerisinde onarım işleri tamamlanacak. İnşallah bu konaklar ziyaret edilecek, görülecek, gezilecek ve geçmişin güzel izlerini geleceğe taşıyacak mekanlar olacak" dedi.

Sivas ta metruk konaklar restore ediliyor!

Restorasyon süreci sonrasında her konağa ayrı bir misyon yükleneceğini söyleyen Ayhan, "Özellikle kültürel mirasımızın muhafaza edilmesi, gelecek nesillere aktarılması konusunda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Konaklarımız, Sivas'ın turizmine, eğitimine ve kadın istihdamına katkı sağlayacak şekilde düzenlenecek. Gerek il merkezinde gerekse ilçelerde olsun sivil mimarilerimizi gün yüzüne çıkartıyor, ihya ve inşa ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

"İlimizin sivil mimari dokusunu yaşatmaya kararlıyız" 

Kültür hayatına kazandırılması gereken metruk yapıların zaman içerisinde risk yarattığını söyleyen Ayhan,  birçok konağı ilin kültür ve turizmine kazandırmayı hedeflediklerini fakat çok sayıda varis nedeniyle yasal konularda problem yaşadıklarını dile getirdi. 

Sivas ta metruk konaklar restore ediliyor!

Bakımsız konakları kamulaştırarak şehrin sivil mimari dokusunu yaşatmak için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Ayhan şu açıklamalarda bulundu: 

"Konakların onarılmasıyla hem güvenlik problemlerini ortadan kaldırmış oluyoruz hem de mahallelerin, ecdadımızın eserlerini yaşatıyoruz. Gani Özdoğan Konağı'nı, üreten kadınlar akademisi olarak kullanıp sosyal, kültürel ve ekonomik bir fonksiyon yüklemiş olacağız. Döndü Demir Konağı'na ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir fonksiyon yükleyip, amacına uygun şekilde hizmet vermesini sağlayacak."

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restore ediliyor!


Geri Dön