27 / 04 / 2024

SİYAD, Emek Sinemasına yıkım yolu açılmasına tepkili!

SİYAD, Emek Sinemasına yıkım yolu açılmasına tepkili!

Geçen hafta İdare Mahkemesiden çıkan kararla Emek Sinemasının yıkım yolunun yeniden açılmasına SİYAD mektupla tepki gösterdi: Aydınlarımızı bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz



İdare Mahkemesinden geçen hafta Emek Sinemasıyla ilgili yeni bir karar çıktı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinin, Emek Sinemasıyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayladığı ve de sinemanın yıkılmasını öngören avan projeye açtığı davada, yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar verildi. Emek Sinemasının yıkılma yolu yeniden açıldı.

Bu gelişmeler üzerine Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Yönetim Kurulu, Emeki yıktırmayacağız başlıklı bir mektup yayımlayarak, Emekin yıkımının sonuna kadar karşısında olacaklarını ifade etti. Mektupta, Emek, onlarca yıldır binlerce filmde Sinema Bir Şenliktir dediğimiz salondur... Ahmet Uluçayın sinema sevdasının ve Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmakının somut halidir... Emek, Lütfi Akaddır, Ken Russelldır... Emek, bizimdir. Emek, biziz denildi.

SİYAD, idari mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasıyla Emek için fişin çekildiğini ama Emeki yalnız bırakmayacaklarını belirtti: Bu ülkenin sinemaseverleri ve sinema yazarları olarak, ilk kazma darbesinin indirilmek istendiği anda da Emekin yanında yer alacağımızın bilinmesini istiyoruz. Sinemacılarımızı, aydınlarımızı, kültür-sanat insanlarımızı, Emek Sineması konusunda bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz.

7 bin kişi imzaladı
SİYAD, mektubunu Beyoğlu Sinema Mezarlığının Emeki de yutmasına izin vermeyecek, Emeki yıktırmayacağız cümlesiyle sonlandırdı.
Emek Sinemasının yıkılıp yerine yapılacak bir alışveriş merkezinin en üst katına bir benzerinin yapılmasını öngören proje, Emekin tadilat için kapalı olduğu 3 Mart 2010da Mimarlar Odası tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Binlerce insan yıkım anlamına gelen projenin reddi için yürüdü ve projeyi protesto etti. İdari Mahkeme, yürütmeyi 24 Mayıs 2010da durdurdu. Emek Sinemasının Sinema Merkezi olarak yeniden açılmasını destekleyen mektup, bugüne kadar yaklaşık 7 bin kişi tarafından imzalandı.

Milliyet


Geri Dön