23 / 12 / 2024

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, Zonguldak'ta inceleme yaptı!

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, Zonguldak'ta inceleme yaptı!

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun: "Soma'daki, çok basit tedbirle önlenebilecek kazayken oradaki aşırı derece üretim hırsından, çok basit güvenlik önlemini ihmalden kaynaklanan bir kaza" dedi




TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki faciaya ilişkin, "Soma'daki, çok basit tedbirle önlenebilecek kazayken oradaki aşırı derece üretim hırsından, çok basit güvenlik önlemini ihmalden kaynaklanan bir kaza. Tabii bunun sonucunu oradaki bilirkişi ve uzman arkadaşlarımız açıklayacak. İlk bulgular bu yönde" dedi.


Madenci kıyafetleri giyerek başlarındaki baret ve lambaların yanı sıra oksijen maskeleriyle, 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında yerin 425 metre altına inen komisyon üyeleri, basının alınmadığı incelemeler kapsamında 2,5 saat kaldıkları ocaktan çıktı.


Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, 13'ü milletvekili ve 7'si uzman 20 kişilik heyet adına gazetecilere yaptığı açıklamada, deniz seviyesinden 425 metre aşağıdaki galeriye indiklerini, kömür üretimine az da olsa katkıda bulunduklarını söyledi.


İşçilerle öğle yemeği yediklerini anlatan Alaboyun, "Onların çalışma şartlarını yerinde gördük. Kömür ocaklarının bölgelere göre farklı özellikleri var. Buranın grizu oranı çok yüksek. Bununla ilgili yer üstündeki izleme odasından gerekli bilgileri aldık. Zonguldak, üretim şartlarının en zor olduğu maden ocaklarına sahip. Böyle şartların olduğu madenlerde güvenlik en üst düzeyde alınmış" diye konuştu.


Alaboyun, madencilerin çiplerle ocağın neresinde olduklarının takip edildiğini anlatarak, şunları kaydetti:


"Gazla ölçülüyor, tedbirler alınıyor, uyarılar yapılıyor. Biz de aşağıdayken böyle uyarı anonsları geldi. Bu, iş sağlığı ve güvenliğinin ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Gerçekten TTK'da birikim, madencilik kültürü var, bunun yaşatılması lazım. İnşallah buralardan edindiğimiz bilgiler neticesinde Türkiye'deki kömür madenciliğine yönelik yeni düzenlemeler, yönetmelikler önerilecek."


Avustralya'daki ocaklarla buradakileri karşılaştırmanın mümkün olmadığını vurgulayan Alaboyun, "Orada ocaklar çok düz, damarlar çok kalın, üretim çok basit. Burada öyle değil. Bizim madencilerin tecrübesi, bilgi ve birimi o yüzden dünyada takdir edilecek düzeydedir" dedi.


Alaboyun, TTK tahlisiye ekiplerinin Soma'daki başarılarını yakından gördüklerini, onların tecrübelerinden de yararlanacaklarını dile getirdi.


Maden Fakültesi mezunu olduğunu, geçmiş yıllarda Karadon bölgesinde de staj yaptığını belirten Alaboyun, siyasete atılıncaya kadar işlerinin madencilik olduğunu anlattı.


- Madencilerin çalışma saatleri


Alaboyun, komisyon üyelerinin kömür bölgesindeki milletvekillerinden oluştuğunu, uyum içinde çalıştıklarını ifade ederek, şöyle dedi:


"Raporumuzu yazıp ,Türkiye'nin köklü sorununa çözüm olarak iyi adım atacağımız kanaatindeyim. İşçiler de sorunlarını anlattı. Sayın Başbakanımızın çalışma saatinin 7,5'tan 6'ya indirilmesiyle ilgili teklifi olmuştu. İşçiler, 'toplamda bu saat aynı olsun ama günlük çalışma saatlerimizden vazgeçmeyelim, hafta sonu iki gün tatil yapalım' istiyor. Bize de makul geldi. Bunu önereceğiz."


- "Soma'da facia basit tedbirle önlenebilirdi"


TTK Kozlu'da 3 Mart 1992'deki grizu patlamasında 263 madencinin hayatını kaybettiği hatırlatılan Alaboyun, "Soma'daki, çok basit tedbirle önlenebilecek kazayken oradaki aşırı derece üretim hırsından, çok basit güvenlik önlemini ihmalden kaynaklanan bir kaza. Tabii bunun sonucunu oradaki bilirkişi ve uzman arkadaşlarımız açıklayacak. İlk bulgular bu yönde. Buradaki grizu ise farklı" diye konuştu.


Alaboyun, Zonguldak'taki maden ocaklarının doğasında grizu olduğuna dikkati çekerek, şunları vurguladı:


"1 ton kömürde 12-25 metreküpe yakın grizu var. Birdenbire grizu boşalıyor. Dolayısıyla yüzeyden grizuyu drenaj etmek için teklifimiz olacak. Onunla ilgili gruplarla görüşebilirsek, Torba Yasa'ya düzenleme koydurmaya çalışacağız çünkü riskin olduğu yere anında müdahale etmezsek, bu iş sonradan sıkıntılara neden olabilir. Metan drenajını belli orandaki kömürler için zorunlu hale getirmeyi düşünüyoruz. Buraya gelerek aldığımız bilgileri yaşadığımız tecrübeler sonucu elde ettik.


Olayları yerinde görmenin önemi var."


Yerin altından kömür de çıkarttıklarını dile getiren Alaboyun, 7 bin kalorilik koklaşabilir taş kömürünü komisyona götüreceklerini, gezinin anısı olarak orada bulunduracaklarını aktardı. 


Ocaktan çıktıktan sonra bir süre yerde oturan bazı iktidar ve muhalefet milletvekillerinin birbirleriyle şakalaşmasının ardından komisyon üyeleri, fotoğraf çektirdi.



AA


Geri Dön