03 / 05 / 2024

Son 13 yılda tüketim malı ithalatı için 346 milyar dolar harcadık!

Son 13 yılda tüketim malı ithalatı için 346 milyar dolar harcadık!

Türkiye’de son yıllarda yoksulluğun giderek artmasına rağmen 2010 sonrasında tüketim malları için dünyaya 346 milyar dolarlık döviz ödedik. Yılın ilk iki ayında lüks tüketime giden döviz miktarı ise 6.3 milyar dolar oldu.



İnsanların tüketim tutkusu kriz dinlemiyor. Türkiye’de son 5 yıl içerisinde daha da artan hayat pahalılığı ve enflasyonla birlikte seyreden ekonomik kriz yine de insanların tüketim alışkanlıklarını durduramadı. Tüketim malı ithalat rakamlarına bakıldığında bu çarpıcı gerçek bir kez daha ortaya çıkıyor.

Dunya.com’dan Levent Akbay’ın haberine göre Türkiye’nin son 13 yıl içerisinde tüketim ithalatı için ödediği rakam 346 milyar liraya ulaştı. Bu mallar arasında gıda ürünlerinin yanı sıra dayanıklı ve dayanıksız her türlü tüketim malı bulunuyor.

Son 13 yılda tüketim malı ithalatı için 346 milyar dolar harcadık!

LÜKS TÜKETİM YÜZDE 67 ORANINDA ARTTI

Yurt dışından ithal ettiğimiz tüketim malları, toplam ithalatın yüzde 12’sini oluştururken, bu alanda yılın ilk iki ayında yüzde 67’lik bir artış yaşandı. Tüketim malına aktarılan kaynaklar 3.7 milyar liradan 6.4 milyar dolara yükseldi.

İnsanların tüketim tutkusu yoksulluğun artmasına ve gelir adaletinin bozulmasına rağmen tam tersine artmaya başladı. Geçmişte kalan yıllara baktığımızda 2012 yılında tüketim mallarının toplam tüketimdeki payı yüzde 9’a, 2022 yılında ise yüzde 8’e kadar düşmüştü. Ancak 2023 yılının ocak, şubat ayları ile birlikte tüketimde yeniden artış trendi yaşandı. Tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı 2 puan birden artarak yüzde 10’a ulaştı. Ocak ayında yüzde 70, Şubat ayında ise yüzde 64’lük artılar yaşandı.

Tüketim çılgınlığının aynı şekilde devam etmesi halinde 2023 yılının tamamında tüketim malı ithalatı için harcanacak rakam yeni bir rekorla 36 milyar doları aşacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön