02 / 05 / 2024

SON DAKİKA: E-ticarette kargo iade ücretini tüketiciler ödeyecek!

SON DAKİKA: E-ticarette kargo iade ücretini tüketiciler ödeyecek!

E-ticarette kargo iade ücretine ilişkin yeni karar alındı. Bu kapsamda 1 ocak itibarıyla internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerdeki kargo iade ücreti tüketiciler tarafından ödenecek.



1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılması planlanan düzenleme ile internet üzerinden gerçekleştirilecek alışverişte (e-ticaret) ürün ayıplı mal olarak değerlendirilmedikçe, alışverişten vazgeçme, kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanacak tüketici, kargo iade ücretini kendi ödeyecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre ekim ayı itibarıyla evden internete erişim imkanı olan hanelerin oranı yüzde 95,5 seviyesine ulaştı. 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 87,1 oldu.

Geçen yılın ekim ayı ile bu yılın ekim ayını kapsayan 12 aylık süreçte internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı ise yüzde 49,5 olarak kaydedildi. Cinsiyete göre internet üzerinden hizmet veya mal satın alma ya da sipariş verme oranı kadınlarda yüzde 46,6, erkeklerde 52,4 olarak kaydedildi.  

SON DAKİKA: E-ticarette kargo iade ücretini tüketiciler ödeyecek!

SORUN YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 27

Bu yılın ilk 3 ayında internet üzerinden mal veya hizmet satın alan veya sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i ayakkabı, giyim ve aksesuar aldı.

Bu yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı yüzde 27,1 oldu. En çok karşılaşılan sorunlar sırasıyla yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.

İADEDE KARGO ÜCRETİNİ TÜKETİCİ ÖDEYECEK

İnternet üzerinden alışverişin son senelerde yükselmesiyle kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan problemlerin çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik oldu. İnternetten alınan ürünlerin iadesinin, tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenleme, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik' kararı ile tüketici satın aldığı ürüne dair, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek.

1,2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın 223 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından!

Bakan Mehmet Şimşek 'Kiralarda gerileme başladı' dedi! İşte vatandaştan bakana cevap!


Geri Dön