28 / 04 / 2024

Bakan Mehmet Şimşek 'Kiralarda gerileme başladı' dedi! İşte vatandaştan bakana cevap!

Bakan Mehmet Şimşek 'Kiralarda gerileme başladı' dedi! İşte vatandaştan bakana cevap!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerin konut arzını artırdığını ve özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını söyledi. Peki kiralar düştü mü? Vatandaşlar ne diyor?



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı son dakika açıklamasında kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerin konut arzını artırdığını ve özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını dile getirdi.

Bakan Şimşek'in konu ile ilgili olarak açıklamaları şu şekilde: "Kısa vadeli kiralamalara ilişkin olarak yaptığımız düzenlemelerimiz konut arzını artırdı, özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı. Ayrıca deprem konutlarının tamamlanması, kentsel dönüşüm ve afet riskini azaltmaya yönelik çalışmalarımızın hız kazanmasıyla 2024 yılında konut arzı daha da artacak." 

Bakan Mehmet Şimşek ayrıca kira fiyatlarındaki katılığın azalmasının enflasyonu düşürme çabalarını destekler nitelikte olduğunu da sözlerine ekledi.

Bloomberg Businessweek Türkiye'de yer alan habere göre kiralardaki hızlı artışlara karşı çıkarılan Airbnb yasası amacına ulaştı. Günlük kiralıktaki konutlar normal kiralık piyasasına dönmeye başladı. Kiralık konut sayısı artınca İstanbul’da kiralar düşmeye başladı.

Son yılların en büyük problemleri arasında barınma sorunu bulunuyor. Büyük kentlerdeki çalışanlar sırf fahiş kira fiyatları nedeniyle ya şehir merkezinden uzağa ya da başka şehirlere taşınıyor.

İstanbul,  İzmir  ve  Ankara  gibi büyük kentlerdeki kira fiyatları son 3 senede 10 katından fazla artış gösterdi. Son dönemlerde emlak konusu hem konut sahiplerinin hem kiracıların hem de devletin yakın markajında. Öyle ki Airbnb uygulamasına yasal mevzuat getirilerek bazı koşullar da zorunlu kılındı. Yasadan sonra kira fiyatları İstanbul’da üç senenin ardından düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kiralık konut fiyatlarında ciddi bir esnemenin söz konusu olduğunu belirtiyor. Bu fiyatlardaki esnemenin yalnızca ilan sitelerinde görülmediğini dile getiren Nizamettin Aşa, "Konut kiralarken yapılan yüz yüze pazarlıklarda da ciddi indirimler yapılıyor" diye konuştu. Nizamettin Aşa, "Mega kent İstanbul'da birkaç ay önce ortalama 23 bin TL'den kiraya verilen bir evin fiyatı 18 bin seviyesine kadar geriledi" diye konuştu.

Peki Bakan Mehmet Şimşek'in paylaşımına vatandaşlardan da yanıt gecikmedi. İşte vatandaşlardan bakana gelen cevaplar...

"Kiraların 2 bin liradan 30 bin liraya çıkıpi 29 bin liraya gerilemesi bir şey ifade etmiyor"

"Ev sahibim kiraya yüzde 75 zam yaptı, fıkra bu kadar"

 

"Bundan kiraların haberi var mı?"

 

Mağdur ev sahipleri isyanda...

Kira hukukumuza göre kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler!

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? 'Yüzde 15'e varan düşüşler söz konusu'

 


Geri Dön