29 / 04 / 2024

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde 30'a çıkarıldı!

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde 30'a çıkarıldı!

Piyasalar tarafından merakla beklen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30 seviyesine yükseltti.



TCMB tarafından faiz oranlarıyla ilgili yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 30'a çıkarılmasına karar verdiği açıklandı.

Banka tarafından yapılan duyuruda, Kurul'un, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi. 

ENFLASYON ÖNGÖRÜLENİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiğinin hatırlatıldığı duyuruda, Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi. 

Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret ettiği belirtilen raporda, son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağına değinildi.

Kurulun, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduğunun vurgusu yapıldı.

TÜRK LİRASI VARLIKLARINA TALEBİN ARTMASI, FİYAT İSTİKRARINA KATKIDA BULUNACAK

Duyuruda, "Türk lirası varlıklara talebin artması, fiyat istikrarına katkıda bulunacaktır" ifadesine yer verildi. Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı kaydedildi.

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde 30 a çıkarıldı!

KURUL SEÇİCİ KREDİ VE MİKTARSAL SIKILAŞTIRMA KARARI ALMAYI SÜRDÜRECEK! 

Duyuruda politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği belirtilerek '' Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.'' ifadeleirne yer verildi.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmek olduğu, sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmekte. Yapılan duyuruda Kurulun faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdüreceği yadedildi. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğinin altı çizildi.  Buna göre kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceği açıklandı.

Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön