31 / 12 / 2024

Son dönemlerde iflas erteleme isteyen 10 firma!

Son dönemlerde iflas erteleme isteyen 10 firma!

Geçtiğimiz günlerde, tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Bu firmalara, en son teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu dahil oldu



Mali sıkıntıya giren firmaların ilk başvurduğu yer adliyeler olmaya başladı. İflas erteleme isteyen firmalarda son zamanlarda artış yaşandığına işaret ediliyor. Geçtiğimiz günlerde, tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Bu firmalara, en son teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu dahil oldu. Gruba bağlı 4 şirket için mahkeme tedbir kararı verdi.



İŞTE SON DÖNEMLERDE İFLAS ERTELEME İSTEYEN 10 FİRMA:

1-GÜRTUĞ, ÜÇ ŞİRKETİ İÇİN BAŞVURDU

Türkiye madencilik sektörünün önde gelen firmalarından Gürtuğ da iflas erteleme isteği ile mahkemenin yolunu tuttu.  Ankara  10. Asliye Ticaret Mahkemesine yapılan başvuruda bu firmalar için iflas erteleme istendi: Gürtuğ Madencilik Nakliyat Petrol Ürünleri İnşaat Besicilik Ticaret Limited Şirketi, Gürtuğ Yalıtım Yapı Elemanları Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gürtuğ Gayrimenkul Yatırım Taahhüt İnşaat Taşımacılık Turizm San. ve Ticaret Limited şirketiMahkeme verdiği ara karar sonrası üç şirkete Mali Müşavir Ali Dursun Koç, Hukukçu Mustafa Adnan Kayaçetin ve İnşaat Mühendisi Mehmet Özdemir Akyılmaz'ı denetim kayyumu olarak atadı.


2-İSO DEVİ ZORA GİRDİ

Geçtiğimiz yıl sonunda yapılan başvurulardan birinin sahibi ise Manisalı Doğa Gıda oldu. Doğa Grup Yemeklik Yağ Pazarlama Satış ve Dağıtım İth. İhr. A.Ş., Doğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri Üretim ve Ticaret İthalat İhracat A.Ş, Midas Yağ Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. İthalat İhracat Limited Şirketi, Doğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat Alım Satım Pazarlama Depolama İth. İhr. A.Ş., Granpak Tarım Ürünleri Depolama ve Ticaret A.Ş., iflas erteleme istenen şirketler listesinde yer almıştı.


Grup şirketlerinden  Doğa Organik Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde de yer alıyor. Manisa’dan listeye giren şirket 379 milyon lira ciro ile 265. Sırada yer almıştı.


3-KÖYTÜR’ÜN SAHİBİ DE MAHKEMEYE BAŞVURDU

Köytür Piliç markasının sahibi olan Yemsel Tavukçuluk A.Ş iflas erteleme istedi, grup şirketlerine kayyum atandı. Samsun Ticaret Mahkemesi’ne, Samsun Yem Sanayi ve Tic. A.Ş., Çakıroğlu Gıda Tarım Ürünleri Hayvancılık ve Yem Tavukçuluk nak. Tic. ve San A.Ş., Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San ve Tic A.Ş için iflas erteleme istendi. Açılan davanın ilk duruşması 6 Nisan’da yapılacak. Temeli 1960’larda atılan Çakıroğlu Yem, sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Gruba bağlı Samsun Yem markası da bulunuyor. 


4-BEBEK GİYİMİNİN ÖNCÜSÜ

Bebek ve çocuk ürünleri üretiminde sektörünün önde gelen firmalarından Aziz Bebe Tekstil Giyim ve Tic. A.Ş. iflas erteleme istedi. Mahkeme şirkete kayyum ataması yaptı. Denetçi kayyum olarak atanan isimlerin Hayri Hakan Kıvanç ve Doç. Dr. Türkay Özdemir olduğu anlaşıldı. Şirketin yaşadığı mali sıkıntının kaynağında, geçtiğimiz yıl Ukrayna ve Rusya'da yaşanan siyasi ve ekonomik karışıklıkların neden olduğu kaydedildi.


Aziz Bebe’nin dava dosyası Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. 1984 yılından beri üretim yapan ve bir aile şirketi konumundaki Aziz Bebe’nin Türkiye genelinde 32 mağazası bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra çeşitli ülkelerde 36 franchise mağazası bulunan Aziz Bebe’nin ürünleri 45 ülkede tüketici ile buluşuyor.


5-DÖRT ŞİRKETİ İÇİN BAŞVURDU

Eyüboğlu Gruba bağlı 4 şirket için iflas erteleme talep edildi. Eyüboğlu Endüstri Ürün. Paz. ve Tic. Ltd. Şti, EYB Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eyüboğlu Giyim ve Mağazacılık Ticaret Limited Şirketi, EYB Lojistik ve Oto Kiralama Hizmetleri A.Ş. iflas erteleme istenen şirketler oldu. Söz konusu dava İstanbul Anadolu 2. Asliye Tic. Mahkemesi’nde görülüyor. Grup bünyesinde EYB Trend isimli mağazalar da bulunuyor.


6-GOLD GRUBU İFLAS ERTELEME İSTEDİ

BÜNYESİNDE, Gold Teknoloji Marketleri, GSA Saat mağazaları, Hızlıal.com gibi şirketlerin de bulunduğu Gold Grubu dört büyük şirketi için iflas erteleme istedi. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için tedbir kararı verdi. 2012-2014 döneminde 4,7 milyar lira ciro elde eden Gold Grubu’nun dört şirketi artık kayyum denetiminde faaliyet gösterecek.


7-SANAYİ DEVİ NURSAN ÇELİK ÜRETİMİNİ DURDURDU

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi listesinde ilk 100 firma arasında yer alan Nursan Çelik’in 10 gün kadar önce üretimini durdurduğu öğrenildi. Fabrikada çalışan 900 kadar işçi evlerine gönderildi. Bir milyar lira cirolu şirketin, yeniden faaliyete başlayıp başlamayacağı ise belirsiz… Şirketin, doğrudan çalışanları yanı sıra, 40'ı bulan taşeronları ile birlikte binlerce kişinin geçimini sağladığına dikkat çekiliyor.


8-SEZON PİRİNÇ İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Türkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından Sezon Pirinç iflas erteleme istedi. Mahkeme, hacizlere karşı korumaya almak için şirkete tedbir kararı verdi; kayyum atadı. Önemli bir bölümü bankalara olmak üzere 150 milyon lira borcu bulunan şirketin mali sıkıntıya düşmesine, kurlardaki yükseliş ve talep daralmasının neden olduğu kaydedildi.


9-230'A YAKIN BAYİSİ BULUNAN PETROTÜRK İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan PETROTÜRK mahkemeden iflas erteleme istedi. Şirket için tedbir kararı veren mahkeme kayyum ataması yaptı. Geçtiğimiz yıl 700 milyon liraya yakın ciro yapan şirket 225 milyon TL ile iflas erteleme talebinde bulundu.


10-SEKTÖRÜN BÜYÜĞÜ ZORDA

SON günlerde yoğunlaşan iflas erteleme taleplerine Yazgan Şarapçılık da dahil oldu. Geçtiğimiz günlerde iflas erteleme kararı alınması için mahkemeye giden firma, sektörün en büyük 5 firması arasında bulunuyor.



Hürriyet 


Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Geçtiğimiz hafta iflas ertemeleye başvuran teknoloji marketleri şirketi Gold Grubu’nun, bünyesinde bulunan e-ticaret sitesi hizlial.com’u satmak için 4 farklı şirketle görüştüğü ortaya çıktı. Bu şirketler ise Japon Mitsui ve Transcosmos, Ciner Medya Holding ve Markafoni’nin sahibi Naspers Grubu.


TÜRKİYE’deki teknoloji sektörü geçtiğimiz hafta Gold Grubu’nun iflas ertelemeye başvurmasıyla sarsıldı. Bünyesinde Gold Teknoloji Marketleri, Metro Elektronik, GSA Saat ve Hizlial.com’u bulunduran Gold Grubu’nun, hizlial.com’un sahibi Trend Mağazacılık için yapılan iflas erteleme başvurusundan ilginç detaylar çıktı. Gold Grubu, iflas ertelemeye başvurmadan önce Hizlial.com’u satmak için alıcılarla masaya oturduğu anlaşıldı. Şirketin dava dosyasında ‘iyileştirme projesi’ olarak yer alan belgelere göre Hizlial.com’a, Japon Mitsui ve Transcosmos, Ciner Medya Holding ve Markafoni’nin sahibi Naspers Grubu ile satın alma görüşmeleri yapıldı. Üç yatırımcıyla sonuç alamayan şirketler grubu, mahkemeye sunduğu bilgilere göre söz konusu yatırımcılardan biriyle görüşmelerini sürdürüyor. Hizlial.com’u satın almak isteyen yatırımcının ismi açıklanmıyor.


9.2 MİLYON ZARAR


Beş klasörden oluşan dava dosyasında yer alan belgelerde Hizlial.com’un elde ettiği ciro ve kâr/zarar oranları da paylaşıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartıyla yapılan alışverişlere yönelik sınırlamaları, şirketin yaptığı reklam harcamaları ve yatırımlar sonrası Hizlial.com’un kârlılığı düştü. Şirket, 2013 yılını 241 milyon TL gelir ve ve 201 bin 553 TL kâr ile kapattı. Ancak 2014 yılında 221 milyon TL gelir elde eden Hizlial.com, 652 bin 932 TL zarar açıkladı. Şirketin gelirleri 2015 yılının ilk 10 ayında 261 milyon TL civarında gelir elde etti. Söz konusu dönemde zarar ise 9.2 milyon liraya yükseldi. Bunun sebebi de ürün tedariklerinin sağlanamaması olarak gösterildi.


Şirketin mali tablosunda aktiflerin toplamı 34.9 milyon TL ve borçları 43.4 milyon TL olarak açıklandı. Alınacak önlemlerle şirketin 2 yıl içinde tüm borçlarının ödenebileceği belirtildi. Şirkete yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Hizlial.com ile ilk olarak Naspers ilgilendi. İki şirket satın alma görüşmelerini tamamlayarak el sıkıştı. Ancak Naspers son anda masadan kalktı. Daha sonra ise Hizlial.com için en ciddi teklifi Mitsui verdi. Şirketin borcunu kapatma teklifi veren Japonlar, bu rakamın üzerine ise 1 milyon dolarlık teklif yaptı. Gold Grubu ise nakit olarak verilecek tutarın bir miktar daha artırılmasını istedi. Bunun üzerine iki şirket masadan kalkarak satın alma görüşmelerini sonlandırdı.


Geri Dön