27 / 04 / 2024

Son sel felaketi Büyükçekmece'ye çeki düzen veriyor

Son sel felaketi Büyükçekmece'ye çeki düzen veriyor

DSİ'nin aldığı son karar Büyükçekmece'de bomba etkisi yaptı. Göl çevresindeki lüks tesislere yıkım tebligatı gönderildi

 



Eylül ayında yaşanan sel felaketinin ardından başlatılan dere taşkın sınırlarında yapılan yıkımlar hızlandı. Ayamama Deresi çevresinde 106 binayla başlanan yıkımlarda sıra Büyükçekeme'ye geldi. Büyükçekmece Baraj Gölü çevresinde bulunan, aralarında lüks restoran ve tesislerin de bulunduğu 18 binaya yıkım için tebligat gönderildi.

Yıkım kararının arkasında yatan gerçek ise, Devlet Su İşleri (DSÎ) tarafından hazırlanan rapordaki şok bilgiler! DSÎ, Büyükçekmece Baraj Gölü çevresinde yapılan incelemeden sonra bir rapor hazırladı. Raporda, baraj gölünde doluluk oranının yüzde 95 olduğu belirtilerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekildi.

4 METRELİK DALGALAR
Barajın taşmak üzere olduğunun ifade edildiği raporda, "Olası bir yağış durumunda baraj kapaklarının açılması gerekir. Kapaklar açılırsa 4 metre yüksekliğinde dalga oluşacaktır. Bu nedenle taşkın sınırının acilen boşaltılması gerekiyor" denildi.

Raporda ayrıca, kapakların açılmaması halinde yoğun yağışta suyun baraj gövdesi üzerinden aşacağı, barajın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı ve çok daha büyük bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Rapor üzerine, baraj gölünün taşkın sınırında bulunan 18 yapının yıkılması için sahiplerine tebligat gönderildi. Bu binalar acil olarak yıkılmazsa yağacak ilk yağmurlarda baraj kapaklarının açılmasıyla dev dalgaların altında kalacak.

ÜNLÜ RESTORAN VE TESİSLER DE YIKILACAK!
Büyükçekmece Baraj Gölü'nün taşması halinde sular altında kalması muhtemel olan bu 18 kaçak yapı arasında tanınmış restoran ve tesisler de yer alıyor. Belediyenin yıkım için tebligat gönderdiği bu tesislerden bazıları şunlar: Kemal Sunal Anfisi, Dalyan Kafe, Yörük Çadırı, Hacivat Çadırı, Karagöz Çadırı, Gümüşhane Konağı, Tunçkaya Spor Tesisleri, Trabzonspor Futbol Okulu, Yavuz Otağı, Fatih Otağı, Mangalbaşı Et Lokantası, Köprü Et Lokantası, Şanlıurfa Haran Konukevi, Kahramanmaraş Evi...

TSUNAMİ GİBİ..
İstanbul'un gözde mekanlarından olan ve zaman zaman ünlü isimleri ağırlayan bu restoran ve tesislerin, yeni bir yağışlı hava gelmeden belediye ekipleri tarafından yıkılması bekleniyor. Aksi halde, taşmak üzere olan barajın kapaklarının açılmasıyla, bölgede tsunamiyi andıran manzaraların yaşanması kaçınılmaz olacak. İstanbal 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Büyükçekmece Dizdariye Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunan ve korunması gerekli tescilli yapı olan Mimar Sinan Köprüsü üzerindeki kaçak yapıların yıkılmasını istemişti.

Ercan Sarıkaya/ Gazete Habertürk


 


Geri Dön