17 / 05 / 2024

Sosyal Güvenlik Destek Primi nedir?

Sosyal Güvenlik Destek Primi nedir?

Sosyal Güvenlik Destek Primi nedir, Sosyal güvenlik destek primi kaç lira? şeklindeki sorular sıklıkla sorulmaktadır. İşte Sosyal Güvenlik Destek Primine dair merak edilenler!



SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ NEDİR?

Sosyal güvenlik destek primi, kısa adıyla SGDP kısaca tanımlarsak, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta olan sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kişilerle yine bunlardan kendi nam ve hesabına çalışanların ödedikleri prime verilen isimdir.

Sosyal güvenlik destek primi, ilk kez 1986 yılında 3279 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan düzenleme ile uygulamaya geçilmiştir. Emeklilikten sonra kimlerin hem aylıklarını alıp hem SGDP ödeyerek çalışabileceği sosyal güvenlik sistemine katılma durumlarına göre farklılık gösteriyor. Nedeni ise bu konuda sosyal güvenlik reformunun yapıldığı 01.10.2008 tarihinden önce sistemde olan kişiler ile daha sonra ilk defa sisteme girecekler arasında ayrım yapılıyor.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KAÇ LİRA?

2022 yılı için asgari ücretin 30 günlük en düşük sigorta ücreti brüt 5 bin 4 TL, net 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Asgari ücret alarak çalışan bir kişinin 30 günlük sigorta primi şu şekilde hesaplanıyor; Brüt asgari ücret tutarı 5 bin 4 TL üzerinden yüzde 14 SGK primi 700.56 TL, işsizlik sigorta primi 50.04 TL, kesinti toplamı 750.60 TL ve kesinti sonrası elde edilen net asgari ücret tutarı 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak kayıtlara geçti. Bir işveren açısından asgari ücret maliyeti şu şekildedir; 5 bin 4 TL olan asgari ücretten işverenin SGK payı 775.62 TL, işsizlik sigorta primi 100 TL 8 kuruş ve işverene olan toplam maliyeti 5 bin 879 TL 70 kuruş olduğu belirtildi.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Emeklilik başvurusu yapacak kişiler, ilgi ile emeklilik başvurusu e-devletten yapılabilir mi? sorusuna da yanıt arıyor. E-Devlet internet sayfasındaki Kurumlar bölümüne girilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu seçilerek, açılacak sayfadan hemen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başlığına tıklanıp emeklilik başvurusunu yapabilirler.

İlk tapu masrafı ne kadar?

Mutfak tüpü fiyatları güncellendi! Aygaz İpragaz Milangaz 12 kg tüp 17 Ekim 2022 fiyat listesi

Emeklilere banka promosyonu ne kadar?


Geri Dön