28 / 04 / 2024

EYT'lilerin 719 bini sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam ediyor!

EYT'lilerin 719 bini sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam ediyor!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi çerçevesinde Mart'ta 1.8 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. Emeklilik dilekçesi veren EYT'lilerden yaklaşık 719 bini sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi şekilde çalışmaya başlarken, bu sayının giderek yükselmesi bekleniyor.



Geçtiğimiz Mart'ta yürürlüğe alınan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanunla 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı çalışmaya başlayanlarda yaş şartı kaldırıldı. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’da kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün, SSK’lılarda ise 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim ödeme şartını karşılayan kişi sayısı, kanunun çıktığı tarih itibarıyla 2.2 milyon kişiyi buluyordu. 

Yaş koşulunun da kaldırılmasının ardından prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirenlerden 1.8 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. Bunlarda 1.5 milyona yakınının da emeklilik işlemleri bitti. 

SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı statüsünde emekli olanlar, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemesi yaparak, 4A’lı (SSK) olarak çalışmayı sürdürebiliyorlar. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden EYT’lilerin önemli bölümü Mart'ta emeklilik dilekçesi verdikten sonra ertesi gün aynı işyerinde SGDP’ne tabi çalışmaya başladı. 

Çalışmaya devam eden EYT’lilerden geri kalanı ise 31 Mart tarihinde çıkış, 1 Nisan tarihinde de SGDP’ye tabi olarak yine aynı işyerinde işe giriş işlemi gerçekleştirdi. 

EYT lilerin 719 bini sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam ediyor!

EYT'lilerin 719 bini sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam ediyor! 


Geri Dön