Sosyal medyadan gayrimenkul ilanı verenler de kıskaçta! Doğrulanmış ilan düzenlemesiyle onlar da denetlenecek!
15 Eylül'de başlayacak olan doğrulanmış ilan düzenlemesiyle sadece emlak portalları değil, sosyal medya platformlarından yayımlanan gayrimenkul ilanları da incelenecek, denetlenecek. Bu şekilde kaçak ilanlar da önlenecek. İşte detaylar...
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, doğrulanmış ilan düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taylan, 15 Eylül'de başlayacak olan doğrulanmış ilan düzenlemesiyle sadece emlak portallarının değil, sosyal medya platformlarından yayımlanan gayrimenkul ilanlarının da denetleneceğine dikkat çekti.
Toplumda, doğrulanmış ilan düzenlemesinin içeriği ile ilgili azı yanlış anlaşılmalar olduğunun altını çizen Taylan, söz konusu açıklamasında "Gayrimenkul ilanları, sadece elektronik ilan sistemi üzerinden verilecek diye yanlış bir algı var. Yeni uygulama bu anlama gelmiyor. Düzenleme, temelde internet üzerinden yayımlanan ve bazı manipülasyonlara sebep olabilen ilanlara ilişkin bir çalışma" ifadelerine yer verdi.
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yeni uygulamayla kayıt dışı çalışan emlakçılarla da mücadele edilebileceğine dikkat çekti ve ev sahibi ile birinci derece yakınlarının dışında artık sadece Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alan gayrimenkul danışmanlarının emlak portalları üzerinden ilan verebileceğini dile getirdi.
Taylan, Türkiye'de 69 bin yetki belgeli emlakçının bulunduğunu vurguladı ve şunları söyledi:
"Yaklaşık 20 bin de yetki belgesiz çalışan emlakçı bulunuyor. Bakanlık yetki belgesine ilişkin de düzenleme yapmıştı. Söz konusu belgeyi almanın önünde staj engeli bulunuyordu. Bir sefere mahsus sene sonuna kadar müracaat edilmesi koşuluyla staj muafiyeti tanındı. Sene sonu itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 90 bine yakın kayıtlı emlakçı olmasını bekliyoruz. Bu nedenle artık kaçak dediğimiz emlakçılar piyasada olmayacak. Çünkü yetki belgesiz yayın platformları üzerinden ilan koyamayacaklar. Düzenleme kayıt dışılığın önüne tamamen geçer mi bilmiyorum ama önemli olan bunu en aza düşürmek."
Hacı Ali Taylan, sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların sadece emlak portalları üzerinden değil farklı mecralardan da yayımlanabildiğini de belirtti.
Bakanlığın bu platformları da inceleyeceğine ve kaçak gayrimenkul ilanlarının verilmesinin önüne geçeceğine dikkat çeken Taylan, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak sonlandırdı:
"Her ilan doğrulanmış olarak servis edilmek zorunda tutulacak. Bu şekilde tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanlar tamamıyla ortadan kalkmış olacak.
Diğer taraftan düzenlemede ada, parsel bilgisinin emlak portalında herkese açık olması ile ilgili bir hüküm vardı. Bu durumun sektörde faaliyette bulunan kişiler açısında bazı mağduriyetlere sebep olabileceğini yetkililere ilettik. Onlar da konuya ilişkin çalışma yapacaklarını belirttiler."
Mevduat faiz oranları değişti! İşte 1 milyon TL’nin aylık net getirisi ne kadar? Dolar 41,86 TL olacak! Elinde avucunda doları olan hemen baksın! |