26 / 11 / 2024

Soyak, sosyal sorumluluk ile 1.950 ton su tasarrufu sağladı!

Soyak, sosyal sorumluluk ile 1.950 ton su tasarrufu sağladı!

Eğitim, spor, çevre ve kültürel değerlerin korunması konularına odaklanan Soyak Holding, 'Geleceğe Bir Damla Sakla' projesiyle 102 bin kişiye ulaştı 1950 ton su tasarrufu sağladı. Proje yurtiçi ve yurtdışında da ödüller kazandı




Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde 50 yıldır faaliyet gösteren Soyak Holding, 'Bugün aslında yarın' vizyonuyla topluma artı değer yaratacak projeler üretiyor. Yaptığı işlerin ve sosyal sorumluluk projelerinin odağına çevreyi alan Soyak, 'Geleceğe bir damla sakla' projesiyle su tasarrufuna dikkat çekerek ulusal ve uluslararası mecralarda da örnek gösterildi. Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, sosyal sorumluluk projelerinin detaylarını paylaştı...

Soyak'ın sosyal sorumluluk konusundaki bakışını ve stratejisini değerlendirir misiniz
Tüm sosyal paydaşlarımıza yönelik faaliyetlerimizle sürdürülebilir yaşam kalitesi bilincini yükseltmek amacıyla sosyal, çevresel, toplumsal ortam ve şartların oluşmasına yönelik katma değer sağlamak şeklinde özetleyebiliriz. Sosyal sorumluluk alanındaki bakışımızı iki farklı açıdan değerlendiriyoruz. Bu sorumluluğumuzu hem yaptığımız işlere yansıtıyoruz hem de topluma artı değer sağlayacak projeler üretiyoruz. Gerek iş yapış biçimlerimizde gerekse projelerdeki uygulamalarımızda çevreyi koruyan, doğaya katkı sağlayan bir anlayışla hareket ediyoruz. Diğer yandan imza attığımız sosyal sorumluluk projeleriyle, bu bakışımızı destekliyor ve yaşama katkı sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz.

BUGÜN ARTIK YARIN!
Hazır söz projelerden açılmışken, bugüne kadar neler yaptınız, özetler misiniz
Çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve müşterilerimizi kapsayan araştırmayla sosyal paydaşlarımızın görüşlerine de başvurarak; temel alan olarak 'çevre'yi belirledik ve 'Bugün Artık Yarın' mottosuyla harekete geçtik. 2007 yılında başlattığımız 'Geleceğe Bir Damla Sakla' projesi, küresel ısınmanın önüne geçmek için çok önemli alan olan su tasarrufu konusunda geniş bir etki alanını kapsadı. Projenin amacını, genç nesillerin su tasarrufu bilincini yaygınlaştıran elçiler olarak yetişmesine katkıda bulunmak ve okullardan başlayarak geniş kitleleri su tasarrufuna teşvik etmekti.

1950 ton su tasarrufu yapıldı
İzmir ve İstanbul'da toplam 33 okulda yapılan çalışmalarda öğrencileri su tüketimi ile ilgili eğittik. Çalışanlarımızın çocukları arasında 'Geleceğe bir damla sakla' konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenledik. Bu çalışmalar sonunda okullarda elde edilen yüzde 60 tasarruf miktarıyla, 1950 ton su tasarrufu edilmesine katkı sağladık. 34 bin İzmirli ve İstanbul'da 102 bin kişiye ulaşıldı.

Bağış ile sosyal sorumluluk  farklı
SOSYAL sorumluluk ile bağış konuları birbirine karıştırılıyor. Kültürel bir anlayış olan bağış verme konusu, aslında bir miktar iletişiminin de yine kültürel anlamda yapılmadığı, gizliden gizliye yapılagelinen bir durumdur. Karşılığı, geri dönüşü yoktur, duygusal tatmin sağlar. Oysa sosyal sorumluluk projeleri, kişi ve kurumların birbirlerine örnek teşkil edecekleri projelerin iletişimini gerektirir. Geri dönüşü hem toplumun gelişmesi hem de sürdürülebilirliği sağlamasında yatar.

Yılda 10 bin ağaç dikiyorlar
l 2010 yılında Soyak'ın hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri nelerdir
2010 yılını daha çok kurum içine yönelik farkındalık projeleriyle geçirdik. 'Herşey Sürdürülebilir Soyaklılar Bunu Bilir' proje sloganımız, yine 'Bugün Aslında Yarındır' mottosunu baz alarak oluşturulan enerji ve su tasarrufu konularında bilinç yaratılmasına yönelikti. Merkez ofis binamızda merdiven boşluklarının verimli kullanılmasına katkı sağlamak ve asansör kullanımını minimuma indirmek amacıyla sergi alanları projelendirdik. Sera gazı emisyonlarını saptamak ve uzun vadeli hedeflerimizi belirlemek için ISO 14064 ile SA 8000 sosyal sorumluluk sertifikasyonu çalışmalarına başladık. Yılda 10 bin ağaç projemizi çimento şirketlerimiz gerçekleştirmeye devam ediyor.

İsviçre'de kabul gören tek bildiri
'GELECEĞE Bir Damla Sakla' kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle 2008 yılında, '2440. Bölge Uluslararası Rotary 1.Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü'ne layık görüldük. 2009 yılında aynı projemiz; Dünya Araştırmacılar Birliği ESOMAR'ın İsviçre'de gerçekleştirilen 61. Yıllık Kongresi'ne Türkiye'yi temsilen kabul görüp, davet edilen tek bildiri oldu. 2010 yılında ise Enerji sektöründe 'Altın Voltaj' ödülünün sahibi oldu.

Bisikleti teşvik ediyoruz
2011 yılında bisiklet kullanımına destek vermek ve kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu kapsamda Beyoğlu Belediyesi ve Sainte Pulcherie Lisesi ile yaptığımız Bisiklet Şenlikleri'nin çeşitli üniversitelerdeki etkinliklere destek oluyoruz. Konut projelerinde de bisiklet parkurları ve bisiklet park alanlarına yer veriyoruz.

Aylil Löle/Akşam


Geri Dön