29 / 04 / 2024

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Kira sözleşmesi yoksa ne olur?

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Kira sözleşmesi yoksa ne olur?

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Kira sözleşmesi yoksa ne olur? İşte kiracı ve ev sahiplerinin sorduğu bu soruların yanıtları!



KİRA SÖZLEŞMESİ YOKSA NE OLUR?

Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığı için kontratın bulunmadığı hallerde bile kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.

SÖZLEŞME OLMADAN EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Yasalarda yer alan tahliye kriterlerine uygun davranmak zorunda olan mülk sahiplerinin kiracıyı sözlü ve davranışsal yetersiz gerekçeleri ile evden çıkarması mümkün değildir. Bu nedenle de haklı nedenlere göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekmektedir.

KİRAYI ARTIRMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Evde kiracı varsa yani oturuyorken, taşınmazın satılması durumunda yeni mal sahibi, kiracıya 1 ay içerisinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmaya devam edebilir. Altıncı ayın sonunda da çıkmaz ise tahliye davası açılma durumu olabilir.

KİRACI KAÇ AYDA ÇIKMALI?

İhtarname gönderildiği zaman eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun bir süreli ise kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorundadır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyor ise dava yoluyla tahliye edilebilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir. Ancak böyle bir durum yaşanırsa, ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini ya da nakliye tutulacak ise nakliye ücretini ödemek zorunda kalır. Aynı şekilde alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilme durumu da vardır.

TOKİ müşterek arsa ne demek? TOKİ arsa taksitleri ne zaman ödenmeye başlanacak?

Babamdan kalan ev hissemi satabilir miyim? Hisseli tapuda hisse satışı nasıl yapılır?


Geri Dön