21 / 12 / 2024

Sözleşmeli personel KEY alabilir mi?

Sözleşmeli personel KEY alabilir mi?

Konut edindirme yardımı olan KEY ödemelerinden memur, işçi ve bunların emeklileri yararlanabiliyor. Peki, 3320 sayılı kanun ve kanunun uygulama yönetmeliği gereğince, sözleşmeli personel KEY alabilir mi? İşte yanıtı...



Sözleşmeli personel KEY alabilir mi?

Konut edindirme yardımı olan KEY ödemelerinden memur, işçi ve bunların emeklileri yararlanabiliyor. KEY ile ilgili esaslar 3320 sayılı kanun ve kanunun uygulama yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Peki, KEY mevzuatı gereğince sözleşmeli personel KEY alabilir mi?


3320 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğine göre, sözleşmeli personeller konut edindirme yardımı alamıyor. KEY yardımından yararlanamayan diğer kişiler şu şekilde açıklanıyor:


KEY Yardımdan; 

a) Emeklilerden bağımsız konutu bulunanlar, 


b) Hizmet Tahsisli Konutlar dışında, her ne şekilde olursa olsun, Kurum ve İşverenler tarafından tahsis ve temin edilmiş konutlarda oturanlar, bu konutlarda oturdukları sürece, 


c) Kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atananlar, bu görevlerinde bulundukları sürece, 


d) Sözleşmeli Personel, yararlanamazlar. 


Ancak, talep etmeleri halinde Sözleşmeli Personel de Kurumlarına başvurmak ve bu Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinde belirtilen Yardım miktarlarını kendileri ödemek şartıyla Yardımdan faydalandırılırlar. 


Bu imkandan  yararlanma talebinde bulunan Sözleşmeli Personelin Yardımları, Kurumlarınca ilgililerin ücretlerinden kesilerek  T.Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabına" yatırılır ve bunlara ait kayıtlar Kurumlarca tutulur. 


Eşlere Yapılacak Yardım 

Madde 5 − Eşlerden her ikisinin de Yardıma müstehak olması durumunda, Yardım yalnız aile reisine yapılır. 


Ancak, 

a) Eşlerden her ikisi de yardıma müstehak olmakla birlikte, aile reisi olan eşin, 4 üncü Madde hükmüne göre, yardımdan yararlanma şartlarını kaybetmesi halinde, bu değişikliğin tahakkuk ettiği tarihi takip eden aybaşından itibaren Yardım diğer eş adına yapılır. 


b) Adına Yardım yapılan eşin, Yardımını kullanmasından önce, aile reisi olan eşin tekrar Yardıma müstehak olması durumunda, eşe yapılan yardım durdurulur ve bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım aile reisi eş adına yapılmaya başlanır. Bu durumda, eşler adına yapıları yardım birleştirilir. 


c) Adına yardım yapılan eşin, yardımı kullanmasından sonra, aile reisi olan eşin tekrar yardıma müstehak olması durumunda ise yardım, yardımı kullanan eş adına yapılmaya devam edilir. 


d) Yardıma müstehak kişilerin yardımdan yararlanır iken evlenmeleri halinde, yardım aile reisi eşe yapılmaya devam olunur. Diğer eşe yapılan yardım durdurulur. Her iki eş adına yapılan yardım, birleştirilir. Bu yardımlar toplamı ancak bir konut için kullandırılır. 


Yardımdan yararlanma şartlarını etkileyecek bir değişiklik olduğu takdirde eşler durumlarını en geç 15 gün içinde yazılı olarak ilgili Kurum, İşveren veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına bildirmek zorundadırlar.



KEY ödemesi nasıl öğrenilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön