KEY ödemesi nasıl öğrenilir?
Konut edindirme yardımı olan KEY ödemelerinden; ilgili kanun ve yönetmeliklerde tanımlanan memur ve işçiler ile bağımsız konutu bulunmayan emekliler, yararlanabiliyor. Peki KEY ödemesi nasıl öğrenilir?
KEY ödemesi nasıl öğrenilir?
Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme YardımıYapılması Hakkında 3320 Sayılı Kanun'un uygulama esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlanan Yönetmelik, yardımın yapılma, nemalandırma ve kullandırılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsıyor.
Konut edindirme yardımı olan KEY ödemelerinden; kanun ve yönetmeliklerde tanımlanan memur ve işçiler ile bağımsız konutu bulunmayan emekliler, taleplerine bağlı olmaksızın, yararlandırılıyor.
Yardımın miktarı..
Yardıma müstehak olanlara, Yardıma hak kazandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren;
İlk altı ay için ayda : 3.500. TL.
İkinci altı ay için ayda : 7.500. TL.
Üçüncü altı ay için ayda : 10.000. TL.
Dördüncü altı ay için ayda : 13.000. TL.
Kalan süreler için ayda : 16.000. TL.
Yardımda bulunulur.
Yardımdan Bakanlar Kurulu'nca artırılması halinde, kararın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren, artırılan miktar üzerinden Yardım yapılır.
Yardım Süresi
Yardımın süresi 180 aydır. Yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere, yardım yapılması durdurulur. Ancak, bunlardan yardım yapılma hakkını tekrar kazananlara, 180 aylık sürenin bakiye kısmı kadar yardım yapılmasına devam olunur.
Yardımdan yararlanır iken ölen kişinin, kalan süreye ait yardım hakkı, yardıma müstehak eşi adına yapılır. Bu durumda bakiye süre için yardıma müstehak eşe yapılacak yardım, eşin çalıştığı kurum, işveren ve sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır.
Yardımdan yararlananlardan kendi adına Bağımsız Konutu bulunanların 36 aylık yardımdan yararlanma süresinden sonra Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre emekli olması durumunda, kalan süreye ait yardım ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır.
KEY ödemesi nasıl öğrenilir?
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi'nin hazırladığı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahipleri Listesine http://www.keyodemeleri.com/ adresinden ulaşabiliyor. Sorgulama, T.C. kimlik numarası ile yapılabiliyor.
KEY ödemesi alamayanlar ne yapacak?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com