29 / 04 / 2024

Rayiç bedel nasıl öğrenilir?

Rayiç bedel nasıl öğrenilir?

Bir gayrimenkulün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde birçok faktör rol alıyor. Peki, rayiç bedel nasıl öğrenilir? İşte rayiç bedeli öğrenme yolları...



Rayiç bedel nasıl öğrenilir?

Bir gayrimenkulün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde birçok faktör rol alıyor. Örneğin, arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar rayiç bedeli belirleyen unsurların başında geliyor.


Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, rayiç bedel piyasa koşulları çeşitli etkilere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin istek ve arzusu ile belirlenmiyor.


Rayiç bedel nasıl öğrenilir?

Evin veya arsanın ya da bir başka gayrimenkulün rayiç bedelini öğrenmek için o gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. 


Gayrimenkule ait ada ve parsel bilgilerinden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle, cadde ve sokak bilgilerine göre gayrimenkulün o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


Ayrıca, rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.


Tapu rayiç bedeli cezası!
Rayiç bedeli kim belirler?


Geri Dön