15 / 05 / 2024

Sözleşmeli personele kadroda taslak metin hazırlandı! Sözleşmelilere kadro kapıda! İşte şartlar...

Sözleşmeli personele kadroda taslak metin hazırlandı! Sözleşmelilere kadro kapıda! İşte şartlar...

Bir süredir çalışmaları tam gaz süren sözleşmeliye kadro düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Taslak metinin hazırlandığı ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşünün ardından Meclis'e gönderileceği belirtildi. İşte ayrıntılar...



Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; 657 sayılı yasanın 4. maddesinin B bendinde çalışanların statüsü şu şekilde belirtiliyor: 

B) Sözleşmeli personel:

Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

Söz konusu maddenin a bendinde ise statü şu şekilde açıklanıyor:

A) Memur:

Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır. Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

Sözleşmeli personele kadroda taslak metin hazırlandı! Sözleşmelilere kadro kapıda! İşte şartlar...

4B'Lİ PERSONEL 4A'LI YAPILACAK

Söz konusu çalışma ile sonunda 4B olarak istihdam edilen bu kamu personeli 4A kadrosuna geçecek ve memur statüsü alacak. Daha önce 2011 ve 2013 yıllarında çıkartılan düzenlemeler ile de 4B'li personelin 4A'lı olmasına imkan verilmişti. Bu şekilde 4B statüsünde olmayan mali ve sosyal haklar bu personellere de tanınacak. Böylece hem sosyal hem mali haklarda değişimler olacak.

Tayin, görevde yükselme, kademe ve derece ilerlemesi, mazerete dayalı yer değiştirme gibi sorunlar çözülecek. Sözleşmeli personele de eş durumu ve sağlık sebebiyle yer değişikliği gibi memurlara tanınan haklar aynı şekilde verilecek. 

Sözleşmeli personele kadroda taslak metin hazırlandı! Sözleşmelilere kadro kapıda! İşte şartlar...

Sözleşmeli personel görevde yükselme sınavlarına da katılabilecek. Bu şekilde kademe ve derece ilerlemesi hakları olacak. Bunun yanı sıra izin haklarının devredilmesi, yönetici pozisyonlarında istihdam gibi haklar da tanınacak. Kurumlar arası yer değişikliği hakkı da olacak.

Hazırlanan taslak metne göre; kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin b bendine göre çalışan sözleşmeli personel kadro kapsamına alınacak. 

İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında sözleşmeli olarak çalışanlar da kadro düzenlemesinden faydalanacak. 

Sözleşmeli personele kadroda taslak metin hazırlandı! Sözleşmelilere kadro kapıda! İşte şartlar...

Düzenleme ile 31 Aralık 2022'ye kadar kamu kurumlarında 4B'li olanların kadroya alınması planlanıyor. Bu şekilde bir düzenleme olursa, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyla sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilenler ile sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananların başvurmaları durumunda ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacak.

KADROYA GEÇİŞTE HANGİ ŞARTLAR ARANACAK?

Yine taslak metinlere göre; memur kadrolarına atanacakların, sözleşmeli pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri geçmemek kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde ele alınacak. 

Sözleşmeli pozisyonlardaki toplam hizmet süreleri, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında göz önünde bulundurulacak. 

Depremzedelere verilecek eşya ve kira yardımlarının tutarı belli oldu!

Çiftçiler hemen bakın! Yüzde 100 faiz indirimli kredilere mazot ve gübre şartı geldi! Resmen açıklandı!

TOKİ kuraları peş peşe çekildi! TOKİ kura sonucu nasıl sorgulanır ve nereden bakılır? 25 Kasım TOKİ kura takvimi...


Geri Dön