Sporun yeni adresi Kayseri oldu!
Büyükşehir Belediyesi'nin kazandırdığı spor tesisleriyle futbol, voleybol ve basketbolda milli müsabakalara ev sahipliği yapan Kayseri, sporun yeni adresi olma yolunda ilerliyor
Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı dönüşüm projesi kapsamında 60 yıllık emektar stadın yeri karşılığında 10 adet modern spor tesisi yaptırıldı. Yaklaşık 60 yıl önce yapılan ve artık ihtiyaca cevap veremez hale gelen Atatürk Stadı, Başkan Mehmet Özhaseki'nin uğraşları sonucu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi, yıkılan emektar stadın arazisini 100.5 milyon TL karşılığında Multi Turkmall şirketine sattı. Bu şirket, stat arazisi üzerinde alışveriş merkezi, otel ve rezidans yapmak için inşaat çalışmalarına başladı. Böylece, bir taraftan eski stat arazisi yerine sosyal mekanlar yapılırken, diğer taraftan Kayseri yeni spor tesislerine kavuştu.
Büyükşehir Belediyesi, stat arazisinin satışından elde ettiği gelirle 10 adet modern spor tesisi yaptırdı. Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi, Atatürk Spor Kompleksi içinde Kadir Has Stadı, olimpik yüzme havuzu, bin kişilik spor salonu, bin 500 kişilik futbol sahası, atletizm pisti, tenis kortları ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü hizmet binası ile Talas ve İncesu ilçelerinde spor salonu spor hayatına kazandırıldı.
TÜRKİYE'NİN EN MODERN STADI
Dönüşüm projesiyle birlikte kazandırılan spor tesislerinden Kadir Has Stadı, Türkiye'nin en modern stadı olarak inşa edildi. Yaklaşık 33 bin kapasiteli, saha zemini ve tribünleri ısıtmalı stat, milli maçlara ev sahipliği yapmaya başladı. Kayserispor ile Fenerbahçe arasında 8 Martta oynanan Süper Lig maçı ile sporseverlere 'merhaba' diyen Kadir Has Stadı, daha sonra 2 Haziranda Türkiye ve Azerbaycan A milli futbol takımları arasında oynanan özel maça ev sahipliği yaptı.
Milli maçtan alnının akıyla çıkan stat, 5 Eylül'de 2010 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye-Estonya maçıyla ilk resmi milli maçına da imza atacak. Kayseri'yi Anadolu'nun spor merkezi haline getiren bir diğer tesis de Fuar Kültür Park içinde yaptırılan Kadir Has Kongre ve Spor merkezi oldu. 7 bin 200 kişilik salon, geçen yıl hizmete açıldıktan sonra uluslararası spor organizasyonlarını ağırlamaya başladı.
Teknosa Bayanlar Basketbol Türkiye Kupası Müsabakaları 12-14 Nisanda Kadir Has Spor Salonu'nda yapıldı. Avrupa Bayanlar Voleybol Ligi Finali de 11-12 Temmuzda yine aynı salonda gerçekleştirildi. Gelecek yıl düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası'nın da Kayseri'de düzenlenmesi için girişimler sürüyor. Öte yandan, Türkiye Yüzme Şampiyonası da 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde Atatürk Spor Kompleksi bünyesindeki olimpik havuzda yapılacak. 2010'daki Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'na da Kayseri aday oldu.
KAYSERİ MODELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ticaret şehri olarak bilinen Kayseri'nin, ekonomideki başarılarının ardından son dönemde spor alanında da adından söz ettirmeye başladığını belirtti. Türkiye'nin Avrupa ile karşılaştırıldığında spor tesisi yönünden fakir bir ülke olarak bilindiğini hatırlatan Özhaseki, yaptıkları yatırımlarla bu imajı sildiklerini kaydetti.
Spor tesislerini Kayseri ve Türkiye sporuna kazandırırken izledikleri yöntemin model olarak benimsendiğini ifade eden Özhaseki, şunları söyledi: "Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Devletin imkanları her zaman yeterli olmuyor. Bunun için ciddi bir dönüşüm projesi hazırladık. Bu proje ile eski, emektar, ihtiyaca cevap veremez hale gelen stadı binbir güçlük çekerek devraldık. Karşılığında 10 tane modern spor tesisi yapmayı taahhüt ettik. Eski stadı yıkarak arazisini sattık. Buradan elde ettiğimiz gelirle de 10 tane modern Avrupa standartlarında spor tesisi yaptık.
İzlediğimiz bu yöntem, Kayseri modeli olarak Türkiye'ye örnek oldu. Bu tesisler sayesinde Kayseri Anadolu'nun spor merkezi haline geldi. Birçok uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptık. Bundan sonra daha büyük organizasyonlar Kayseri'ye gelecek. Kayseri, bundan sonra spor alanında ilk akla gelen şehir olacak."
GENÇLİK SPOR GENEL MÜDÜRÜ
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de, Kayseri'nin son yıllarda yakaladığı ivmenin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin uyumlu çalışmasının bir sonucu olduğunu belirtti. Akgül, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde başlatmak istediği dönüşüm projesinin en güzel örneğini Kayseri'nin oluşturduğunu söyledi.
Yunus Akgül, şöyle devam etti: "Kayseri birçok yönüyle Türkiye'ye örnek bir kent. Spor tesisleri yenileme çalışmalarında ve dünya standartlarında spor tesisleri oluşturmada Kayseri son yıllarda Türkiye'nin en önde giden kenti konumunda. Bu özellik kente hem tanıtım hem de ekonomik getiri anlamında avantaj sağlayacak. Son birkaç ayda birçok uluslararası müsabaka Kayseri'de yapılmış oldu. Sırada daha çok uluslararası müsabaka var. Kentin konaklama altyapısı hazır. Kayseri halkı çok misafirperver olduğu için uluslararası müsabakaların yeni adresi... Bir başka deyişle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin alternatifi artık Kayseri'dir diyebiliriz."
AA