23 / 12 / 2024

Standartlarla daha akıllı şehirler!

Standartlarla daha akıllı şehirler!

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Filiz Karaosmanoğlu bugünkü yazısında ''akıllı şehirler'' konusuna yer verdi. İşte, Filiz Karaosmanoğlu'nun yazısı...



Şehirlerin sürdürülebilir yönetiminde yatırımların ilerlemesi için; akıllı şehir standartlarının belirlenip uygulamaya alınması, planlamaların yapılması, kararların alınması ve projelerin geliştirilmesi mühimdir. Çokça duymaya başladığımız “Akıllı Şehir” hedefi için ilerlenirken küresel standartlar ortak dil ve bütünleşik çözümdür. İşte bu durum, Avrupa standardizasyon kuruluşlarının liderliğinde 14 Ekim 2017 Dünya Standartlar Günü için tema oldu.”Standartlar Şehirleri Daha Akıllı Yapar” sloganı ile akıllı şehir gereksinimlerini saptama ve çözümler üretmek için standartların nasıl yardımcı olacağı, sürdürülebilir şehirler için akıllı yaşam koşulları bu hafta toplantılar, vaka analizleri ve panellerle gündeme getiriliyor. Yeterli tatlı su, temiz enerjiye erişim, kolay ulaşım, emniyet, güvenlik başlıkları öne çıkarılıyor. Gelecek için hazırlanılıyor. Daha sürdürülebilir olmaya gayret ediliyor. Çünkü akıllı şehir oluşturma kolay değildir. Karmaşıktır. Her bir şehrin kendine has zorlukları da vardır. Standartlar akıllı şehirleşme eylemlerini büyük ölçüde basitleştirmeye destek veren araçlarımızdır.

 

Dünya çapında binlerce uzmanın standartlar için çalışması ile teknik anlaşmalara varılır ve uluslararası standartlar yayınlanır. Dünya Standartları Günü, lider standart kuruluşların çatı örgütlenmesi Dünya Standartları İş birliği (WSC) girişimidir. WSC dünyayı uluslararası standartlarla birbirine bağlayarak kalite ve güven sağlamayı hedefl emekte. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) uluslararası ve Avrupa standardizasyon kuruluşlarının tam üyesi olarak ülkemizin küresel temsiliyetini yapmakta. 16 Ekim 2017 tarihi TSE’nin 63’üncü kuruluş yıldönümü. Kutlu olsun. Başta TSE mensupları olmak üzere ülkemiz standartları için emek veren sanayi ve akademinin Dünya Standartlar Günü kutlu olsun. Ülkemizin ilk “Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazır. Böylece standardizasyon için endüstrinin paydaşlığı artacak. Güzel ülkemize bu yakışır.

 

İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.

 


Geri Dön