23 / 12 / 2024

Steelife 'dan doğa koşullarına uygun ekolojik ev!

Steelife 'dan doğa koşullarına uygun ekolojik ev!

Doğa koşullarına uygun konut üreten sektörün öncü firması Steelife, yeni projesi ekolojik ev ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Steelife Genel Müdürü Mimar Mustafa Bülent Aydın,    çeliğin geri dönüşümlü bir malzeme olduğunu belirtti



Doğa koşullarına uygun konut üreten sektörün öncü firması Steelife, yeni projesi ekolojik ev ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. çeliğin geri dönüşümlü bir malzeme olduğunu böylelikle doğal kaynakların tüketilmesinin önüne geçildiğini belirten Steelife Genel Müdürü Mimar Mustafa Bülent Aydın, Türkiye 'de ilk defa hafif çelik sistem kullanılarak kendi enerjisini kendi üreten, minimum karbon salınımlı ekolojik ev yapım çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Vefa Group çatısı altında sektörde hep ilklere imza atan Steelife, Türkiye 'de ilk defa hafif çelik sistem kullanılarak kendi enerjisini kendi üreten, minimum karbon salınımlı ekolojik ev projesini hayata geçirmek üzere çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Proje ve üretim aşamasının geride kaldığı ekolojik evin devam eden kurulum sürecinde ana taşıyıcı sistemin montajı tamamlandı. Önümüzdeki birkaç aylık süre içinde evin her şeyi ile tamamlanmış olması planlanıyor.

Müşterilerin kullanım amaçlarına, kültürel taleplerine, inşaat alanındaki arazi ile doğa koşullarına uygun lüks kalıcı konutlar ve profesyonel kullanım için prestijli binalar yaptıklarını belirten Steelife Genel Müdürü Mimar Mustafa Bülent Aydın, 21 yıllık Vefa Group güvencesi altında sektörde öncü bir firma olduklarını vurguladı. çeliğin geri dönüşümlü bir malzeme olduğunu böylelikle doğal kaynakların tüketilmesinin önüne geçildiğini söyleyen Aydın,   sektörde bir ilke daha imza atacaklarını kaydetti.

Steelife 'ın geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye 'de ilk defa hafif çelik sistem kullanılarak kendi enerjisini kendi üreten, minimum karbon salınımlı ekolojik ev yapım çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Aydın, proje ve üretim aşamasının geride kaldığını kaydetti. Önümüzdeki birkaç aylık süre içinde projenin tamamlanacağını dile getiren Aydın, ekolojik konutlardaki temel amacın doğal kaynaklardan enerji üretimini sağlamak, yakıt tüketimi ve dolayısıyla karbon salınımını minimum seviyelere indirmek olduğunun altını çizerek, doğal kaynaklardan enerji üretiminin ısı pompaları, güneş panelleri ve termal paneller kullanılarak gerçekleştirildiğini kaydetti. Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Elde edilen bu enerjiyi en ekonomik şekilde kullanmak ve karbon salınımını minimum seviyelere indirebilmek için ise led aydınlatma, A plus enerji tüketimine sahip ürünler ve yüksek izolasyon değerlerini sağlayan yapı kabuğu kullanılmaktadır. Sonuç itibariyle güneş enerjisinden maksimum seviyede yararlanarak, enerji performansı yüksek olan, minimum enerji tüketen ve iç iklimlendirme koşulları optimize edilmiş bir tasarım geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ortaya çıkan binanın ekolojik koşullara tamamen uyumlu olmasına da dikkat edilmektedir. Bu hedeflere ulaşmanın en kestirme ve en ekonomik yolu ise bir yapının, üretim sürecindeki serüvenini belirsizliklerle dolu bir macera olmaktan çıkaran ve yüksek izolasyon değerlerine sahip olan hafif çelik yapı sistemini kullanmaktır. Hafif çelik yapı sistemi öncelikli bir sanayi ürünü olması ve dolayısıyla kontrol edilebilir, hesaplanabilir teknolojik altyapısı ile ekolojik bir ev için ideal bir başlangıç noktası olmaktadır. Hafif çelik yapı sisteminin bu avantajlarının bilinciyle “İklim koşullarına uygun (endüstrileşmiş) eko modüler prototip konutun tasarım, yönetim metodolojisi ve prototipin üretimi ” adını verdiğimiz projemizi hızla sürdürüyoruz. Dünyayı tehdit eden karbon salınımı ve 2017 yılında İngiltere 'de yürürlüğe girecek olan ve 4-5 yıl içinde de tüm Avrupa 'da yürürlüğe girmesi beklenen minimum karbon emisyonlu evlerin yapılması zorunluluğuna ilişkin kanun, %100 dönüşümlü malzemeden üretilen ve ekolojik olması ile öne çıkan hafif çelik yapı sisteminin gerekliliğini ortaya koymaktadır. ”

Türkiye 'de ilk hafif çelik sistem binayı kurdu

Steelife 'ın 1999 yılındaki Marmara depreminden bir yıl sonra, 2000 yılının Mayıs ayında düzenlenen Yapı Fuarı'nda hafif çelik sistem ile üretilmiş binayı Türkiye'de ilk defa kurduğunu kaydetti. Steelife 'ın böylelikle çelik yapı sisteminin kullanımı konusunda bir ilke imza attığını belirten Aydın, sektörde gerçekleştirdikleri ilkler hakkında şu bilgileri verdi:

  “TS 648 standardına ilaveten Türkiye 'de 1994 yılında hazırlanan ancak kullanılmayan “TS 11372 çelik Yapılar-Hafif-Soğukta şžekil Verilmiş Profillerle Oluşturulan-Hesap Kuralları ” standardının varlığından sektörü haberdar edip, geliştirdiğimiz sistemi bu standarda atıflar yaparak kurguladık ve standardın uygulanabilirliğini ortaya koyduk. Steelife 'ın bu standardı kullanmaya başlaması ve yaygınlaştırması sayesinde Steelife bünyesinde hafif çelik yapı sistemi ile çözümler üretebilen ve hesap yapabilen onlarca mimar ve mühendisin yetişmesi mümkün oldu. Steelife 2000 yılından bu yana konut ve profesyonel kullanım amaçlarına yönelik olarak galvanizli hafif çelikten yapılar inşa etmeye devam ediyor. Bu süreç içinde Türkiye'de inşaat sektörünün genelinde olduğu gibi hafif çelik yapı sisteminde de var olan standarttan yoksun üretim sorununa çözüm olmak gayesiyle, farklı iklim koşulları dikkate alınarak ve farklı malzeme alternatifleri düşünülerek cephe, çatı ve döşemeler dahil hafif çelik sisteminin tüm detaylarının çözüldüğü, bilimsel tabanı olan, 350 sayfalık bir mimari detay kataloğu hazırlayarak belirsizlikleri ortadan kaldırdık. ”

 

 


Geri Dön