01 / 05 / 2024

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliği!

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliği!

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliği 27372 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikte, yönetmeliğin öngördüğü sorumluluk, izin alma esasları ile ilgili idari usul ve uygulamalarına yer veriliyor...



TEBLİĞ


SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ


Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin öngördüğü sorumluluk, izin alma esasları ile ilgili idari usul ve uygulamaları düzenlemektir.


             

(2) Bu Tebliğ, alıcı ortama her türlü kentsel, evsel ve/veya endüstriyel nitelikli atıksuların doğrudan deşarjı için izin alma esaslarını kapsar.


Hukuki dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 9 uncu maddesi ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 37 nci maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

             

Alıcı ortamlara doğrudan atıksu boşaltımları ile ilgili izin başvurusu ve izin verilmesi

             

MADDE 3 – (1)Atıksu altyapı tesisleri yönetimleri ile, atıksu altyapı tesislerinin bulunmadığı ve atıksularını kendi başlarına toplayıp bertaraf etmek zorunda olan kurum, kuruluş ve işletmeler Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin Altıncı Bölümü uyarınca belirlenen esaslar dahilinde izin alırlar.

             

a) İzin başvurusu, bu Tebliğin Ek-l’inde örneği verilen formun doldurulup, bir dilekçeye eklenerek İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne sunulması suretiyle yapılır. Bu başvuruda atıksuların arıtımı sonucunda oluşacak arıtma çamurlarının tasfiye ve bertarafına ilişkin bilgiler de verilir.


             b) Atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurları stabilize edildikten sonra toprakta kullanılması halinde 31/5/2005 tarih ve 25831 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri gereği Stabilize Arıtma Çamurları Kullanım İzin Belgesi’nin alınması gerekir.


             c) İl Çevre ve Orman Müdürlüğü alıcı ortama atıksu deşarjına izin verdiği takdirde bu Tebliğin Ek-2’sinde bir örneği verilen belgeyi tanzim ederek başvuru sahibine verir.


             (2) Atıksuyunda 26/11/2005 tarihli ve 26005 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği’nin Ek-1’inde bulunan maddelerden en az biri bulunan kurum, kuruluş ve işletmelerin, aynı Yönetmelik hükümlerine göre tehlikeli madde deşarj izin belgesi alması zorunludur.


             Derin deniz deşarjı ile yapılan atıksu boşaltımları izin başvurusu ve iznin verilmesi


             MADDE 4 – (1) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 40 ve 42 nci maddeleri uyarınca Tablo 22’de öngörülen derin denize deşarj edilebilecek maksimum atıksu kalite standartlarına, aynı Yönetmeliğin Tablo 23’ünde yer alan derin deniz deşarjında uygulanacak kriterlere ve yine aynı Yönetmeliğin Tablo 4’te verilen parametrelerden atık su karakterizasyonuna uygun olanlarına uyulması suretiyle yapılacak derin deniz deşarjı için, bu Tebliğin Ek-3’ünde bir örneği verilen başvuru formu doldurularak bir dilekçe ekinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne sunulur. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü derin deniz deşarjı iznini verdiği takdirde bu Tebliğin Ek-4’ünde bir örneği verilen belgeyi tanzim ederek başvuru sahibine verir.


             (2) Bakanlıkça çıkarılan Genelge kapsamında, Bakanlık Merkezinde oluşturulmuş olan, coğrafi bilgi sistemi altyapısında bulunan “Derin Deniz Deşarjı” katmanına, kaynağından denize deşarj edilen en uç noktaya kadar olan hatta ait hem konumsal veri, hem de hatta ait öznitelik bilgilerinin veri girişi İl Çevre ve Orman Müdürlüklerince izin aşamasında yapılır.


             İzin belgelerinin geçerliliği


             MADDE 5 – (1) Verilen izin belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. Deşarj izinlerinin sınırlandırılmasında veya iptalinde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesi hükümleri uygulanır.


             Yürürlükten kaldırılan mevzuat


             MADDE 6 – (1) 12/3/1989 tarihli ve 20106 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.


             Yürürlük


             MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


             Yürütme


             MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.


Geri Dön