27 / 04 / 2024

Su temini projesinde 3 yeni tesisin temeli bugün atılacak!

Su temini projesinde 3 yeni tesisin temeli bugün atılacak!

KKTC'nin su ihtiyacını Mersin'in Anamur İlçesinden karşılayacak olan ve ' Asrın Projesi ' olarak adlandırılan "Su Temini Projesi' nde bugün 3 yeni tesisin temeli atılacak.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nm yürüttüğü projenin KKTC Girne Geçitköy Barajı etabında bugün yapılacak temel atma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı katılacak. 


KKTC tarafında temeli atılacak 3 tesisin yaklaşık yatırım maliyeti 123 milyon TL'yi buluyor. 


KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi ile günlük 200 bin metreküp içme suyunun arıtılması hedefleniyor. 


Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı kapsamında ise 63.5 kilometre boru döşenecek. Temeli atılacak diğer bir tesis olan Girne İsale Hattı ile de Girne bölgesindeki toplam uzunluğunun 160 kilometre olan dağıtım hatları inşa edilecek. 


Dünyada ilk kez uygulanacağı vurgulanan deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi, eş zamanlı yürütülen 3 aşamadan oluşuyor. 


Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı'nın üzerine temelden 99 metre, nehir tabanından 94 metre yükseklikte toplam 130.5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı, projenin temelini oluşturuyor. 


KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nde uygulanacak deniz geçişi, 80 kilometre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. 

Projenin KKTC tarafında ise Güzel yalı bölgesinde 6 megavat gücünde Güzel yalı Pompa İstasyonu, 3 bin 694 metre uzunluğunda ve 1400 milimetre çapında düktil boru terfi hattı, temelden 65 metre, nehir tabanından 58 m yükseklikte olan 26.5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 13 megavatt kurulu gücünde Geçitköy Terfi Merkezi'nin yapımı yer alıyor. 


Kıbrıs tarafında inşa edilen Girne Geçitköy Barajı'nın temeli 30 Mart 2012'de atılmıştı. 


Ticari Hayat



Geri Dön