30 / 04 / 2024

Sudan ve Nijer'de kiralanan arazilerdeki tarım faaliyetleri mecliste!

Sudan ve Nijer'de kiralanan arazilerdeki tarım faaliyetleri mecliste!

Sudan ve Nijer'de kiralanan arazilerdeki tarım faaliyetleri ile ticari faaliyetlerin ülke ekonomisine girdi olarak 2020 ve 2021 yıllarındaki mali değerler meclis gündemine taşındı. CHP'li Özcan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Sudan ve Nijer'de kiralanan arazilerdeki tarım faaliyetleri ile ticari faaliyetlerin ülke ekonomisine girdi olarak 2020 ve 2021 yıllarındaki mali değerlerine ilişkin soru önergesi verdi. Özcan, sorusunun Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Özcan, ''Aşağıdaki sorularımın T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla'' diye konuştu.  

Özcan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Ülkemiz genelinde son yıllarda artan kuraklık sebebi ile tarımsal faaliyetlerde iklimsel zorluklar çekildiği çiftçilerimiz tarafından belirtilmektedir. Bununla birlikte kaderine terk edilen tarım arazileri, ekonomik sıkıntılar sebepli çiftçilerin ekim yapmaması ülkemizde tarımsal faaliyetlerdeki sıkıntılı duruma dair önemli verilerdir. Türkiye İstatistik Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2020 verilerine göre Türkiye'deki çiftçi sayısında yüzde 48'lik bir düşüş bulunmakta ve Tarım alanlarında ise son 18 yılda yüzde 12,3'lük bir azalma söz konusudur. Söz konusu bu negatif veriler 2021 in ilk çeyreğinde oldukça hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmektedir. Söz konusu bu analizlerin ötesinde hükümet tarafından Sudan'da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi kiralanmasının ardından 1 milyon hektar alanda yem bitkileri üretimi için Nijer'de arazi kiralanması da gündemdedir.''

Sudan ve Nijer de kiralanan arazilerdeki tarım faaliyetleri mecliste!

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan'ın soruları:
1. Söz konusu Nijer'de arazi kiralamalar ile tarım faaliyetleri yanında ticari faaliyetlerinin ülke ekonomisine girdi olarak mali değeri 2020 ve 2021 yılları içi ayrı ayrı nedir? 
2. Sudan'da arazi kiralamalar ile tarım faaliyetleri yanında ticari faaliyetlerinin ülke ekonomisine girdi olarak mali değeri 2020, 2021 yılları içi ayrı ayrı nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön