22 / 11 / 2024
fuzul

Sudan'da 5 milyon dönümlük arazi işadamlarına kiralanacak!

Sudan'da 5 milyon dönümlük arazi işadamlarına kiralanacak!

Yağlı bitkilerin üretimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Sudan’dan kiralanacak 5 milyon dönümlük arazilerle ilgili sürecin işleyişi netleşmeye başladı. 99 yıllığına kiralanan araziler 25’er yıllığına müteşebbislere kiraya verilecek...




Yağlı bitkilerin üretimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Sudan’dan kiralanacak 5 milyon dönümlük arazilerle ilgili sürecin işleyişi netleşmeye başladı.



Yetkililerden alınan bilgilere göre, 99 yıllığına kiralanan araziler 25’er yıllığına müteşebbislere kiraya verilecek. Sonraki dönemde bu süre 24 yıl daha uzatılarak 49 yıla çıkarılabilecek. Alanlar yol, su, elektrik gibi altyapıları tamamlanmış şekilde kiralanacak. Kiralayanlar ihtiyaç duydukları çiftlik evi ve ekipmanları kendileri tesis ve temin edecek. İthal kalemler arasında önemli yer tutan, son dönemde de içeriğinde bulunduğu ürünlerin zamlanmasına yol açan susam, pamuk, yağlı tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumları da bu arazilerde üretilebilecek.


Dünyada 203 milyon hektar tarım alanı, bazı devlet ve uluslararası şirketler tarafından kiralanarak veya satın alınarak işletiliyor. Kiralanan tarım alanlarının yüzde 70’i 11 ülkede bulunuyor. Bu ülkelerin yedisi ise dünyada en fazla açlık sorunu yaşayan Afrika kıtasında yer alıyor. Toprak satın alma veya kiralama modeli, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya başta olmak üzere birçok ülke tarafından yıllardır uygulanıyor. Son dönemde yağlı bitkiler kategorisinde yeterli üretimi sağlayamayan Türkiye de bu yolla ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta tarımsal bilgi aktarımı yoluyla Sudanlıları eğitmek isteyen Tarım Bakanlığı, daha sonra arazi kiralama yolunu seçti. Önümüzdeki beş yıl içerisinde hukuki altyapısı ve eksiklikleri tamamlanan arazilerin üretime hazır hale geleceği belirtiliyor. Ülkenin Omdurman, Rahat, Medani ve Abugota’da iki tane olmak üzere 5 milyon dönüm arazi yer alıyor. Ekipman ve teçhizatı Sudan’da tesis ederken yahut satın alırken, serbest bölge modeli gibi gümrüksüz temin kolaylıkları sağlanacak. Üretim aşamasından sonra hasadı toplayan üreticiler ürettiği mahsulü Türkiye’de üretilmiş gibi dünya piyasasına sunabilecek. Aynı zamanda Türkiye’de değerlendirme imkânı bulabilecek. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisinden alınan bilgilere göre ise Sudan’la yapılacak anlaşmanın sağlam zemine oturtulması için çalışmalar devam ediyor. Ürünün yurtdışına çıkarılması ve elde edilen kazancın Türkiye’ye getirilmesi için ise Sudan’la belli konuların netleştirilmesi gerekiyor. Kiralanacak araziler, ülke halkından tepki çekmemek için kullanılmayan bölgelerde yer alacak.


Zaman Gazetesi


Geri Dön