28 / 04 / 2024

Dicle Vadisi'nde 10,5 milyon dönümlük sahada rekreasyon alanı oluşturuldu!

Dicle Vadisi'nde 10,5 milyon dönümlük sahada rekreasyon alanı oluşturuldu!

Kasım Kayıhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Diyarbakır'da Dicle Vadisi'nde 10,5 milyon dönümlük bir sahada rekreasyon alanı oluşturduğunu ve hedeflerinin tüm şehirlerde çarpık ve çürük yapıları ortadan kaldırmak olduğunu belirtti...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Diyarbakır'da Dicle Vadisi'nde 10,5 milyon dönümlük bir sahada rekreasyon (eğlen-dinlen) alanı oluşturduğunu ve hedeflerinin tüm şehirlerde çarpık ve çürük yapıları ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2023 yılı vizyonunda marka şehirlerin yapılanması için başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 6,5 milyon çürük yapı elden geçirilecek. Diyarbakır'da gerçekleştirilen ve iki gün süren "3. Yapı ve Denetim Sempozyumu" için kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, kentsel dönüşüm projesi ve denetimli yapılar konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulundu. Kayıhan, Bakanlık olarak Türkiye'de marka şehirler yaparak, çevreye duyarlı ortamlar oluşturmak için stratejik hedefler belirlediklerini ifade etti. Kocaeli ve Düzce'de 1999'da yaşanan depremlerinin kendileri için bir Milat olduğunu ve ondan sonra yapıya bakış açılarının değiştiğini anlatan Kayıhan, şöyle konuştu: "Kanun Hükmünde Kararname ile 2001'de yapı denetim kararnamesini yürürlüğe koyduk. Anayasa Mahkemesi iptal ettikten sonra 4708 sayılı yapı denetim kanunu yürürlüğe konuldu. 19 pilot ilde uygulanan proje, 2011 yılında itibaren tüm ülkede faaliyete geçildi. Şuan da ülkemizde tüm illerde yapı denetim sistemi yürürlüktedir. Bu maksadı kurumsal olarak yapı denetimi denetlemektir.

Yapı denetlenmesi şantiye şefinden, ustalara kadar kayıt altına alınmaktadır. Ustalarımıza 2017'ye kadar geçici usta belgesi veriyoruz.

2017'den sonra kalıcı belge vererek ihtisas sahibi kişilerle inşaatları yapmaya devam edeceğiz.


İnşaatların projesi ve uygulaması denetlenmesiyle birlikte çözüm üretilerek yapılması gerekiyor. Yapı denetim sistemi de bu maksatla kurulmuştur. Burada yapılacak olan sempozyumdaki sonuç bildirgesindeki görüşleri sayın Bakanımıza arz edeceğiz. Ne yapabiliriz diye tartışacağız. Yapı denetim sistemi bir süreçtir. Bu süreç iyiye doğru gidiyor." 


"Van depreminde yapı denetimi görmüş binalar yıkılmadı" 


Van depreminde yapı denetimi görmüş binaların yıkılmadığını anlatan Kayıhan, bu sisteminin hayati önem taşıdığını ifade etti. Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Kayıhan, "Ülkemiz bildiğiniz gibi deprem ülkesidir. Artık depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bununla ilgili yapı denetim sistemini ve kentsel dönüşüm hareketini başlattık. Geçen ekim ayında sayın Başbakanımız ile dönüşüm hareketleri başladı. Geçen dönem Bursa'da 3. dönemi gerçekleştirdik. 2023 vizyonu üzerinde sayın Bakanımız da titizlikle duruyor. 2023 Türkiye'sinde daha iyi yaşanabilir marka şehirler oluşturmak için seferberlik başlattık. Bu bizim için bir vizyon projesidir.


Sadece sağlam konutlar yapmak değil, çevresi ile uyumlu yeşilliği bol, enerji verimliliği ve sosyal donatıları olan çocuklar için oyun ve spor alanları olan kentler oluşturmak için büyük bir çalışma içerisindeyiz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Ülkemizde 19,5 milyon yapı stoğumuz var. Daha yaşanılabilir, marka kentler oluşturabilmek için çalışma yapmaktayız. Bizim ulaştığımız kentsel dönüşüme uğramış konut sayısı 150 bin, yıl sonunda 200 bine ulaşacağız. 2023 vizyonunda 6.5 milyon yapıyı elden geçirerek marka kentler oluşturacağız" değerlendirmesinde bulundu. Kayıhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Diyarbakır'da Dicle Vadisi'nde 10,5 milyon dönümlük bir sahada rekreasyon (eğlen-dinlen) alanı oluşturduğunu ve hedeflerinin tüm şehirlerde çarpık ve çürük yapıları ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti 



Mücadele Gazetesi


Geri Dön