28 / 04 / 2024

Malatya'da Akoğuz Kışlasına ait 900 dönümlük arazi, mesire alanı olacak!

Malatya'da Akoğuz Kışlasına ait 900 dönümlük arazi, mesire alanı olacak!

Kayseri ve Malatya'da iki örnek projeye imza atıldı. Kayseri'de 4 bin metrekarelik askerî arazi, yeşil alan olarak değerlendirilecek. Malatya'da" da Akoğuz Kışlasına ait 900 dönümlük arazi, mesire alanı olarak kullanılacak...




MSB'nin şehir dışına taşıma çalışmaları yürüttüğü askerî arazilerin betonlasacağından endişe edilirken, Kayseri ve Malatya'da iki örnek projeye imza atıldı. Kayseri'de 4 bin metrekarelik askerî arazi, yeşil alan olarak değerlendirilecek. Malatya'da" da Akoğuz Kışlasına ait 900 dönümlük arazi, mesire alanı olarak kullanılacak. 


Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kısa  zaman önce Garnizon Komutanlığı ile bir protokol imzaladı. Bu kapsamda şehir merkezinde kalan bazı askeri alan ve binalann şehir dışına taşınması kararlaştırıldı. Belediye, yeni bir arsa temin ederek mevcut hizmet binalarını ve lojmanların yapacağını taahhüt etti. İlk olarak şehir merkezinde bulunan 8'er katlı lojmanlar ile garnizon komutanının oturduğu iki villanın yerine 10 milyon liralık yatırımla askeriye için yeni binalar yapıldı. Askeri tesislerin yıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan 4 bin metrekarelik alan ise belediyenin aldığı kararla yeşil alan olarak değerlendirilecek. Belediye geçen ay yıkılan binalann yerine havuzlu park yapımı için ihale açtı. İhaleyi alan firma önümüzdeki günlerde park yapımına başlayacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yıkılan askeri binalann arsasını imara açmak yerine yeşil alan olarak değerlendirdiklerini söyledi. 



Şehir merkezinde yeşil alanların miktarının bu sayede arttığına dikkat çeken Özhaseki, "Askeri lojmanların bulunduğu bölge şehrin en canlı ve insanlann en yoğun olduğu bir alan. Yıkılan lojmanlann bulunduğu bölgedeki 4 bin metrekare alan ile birlikte belediye bahçesindeki 2 bin metrekarelik yeşil alan birleştirilecek. Böylece 6 bin metrekarelik park alanı olacak." dedi. 


Ramazan ayında yıkılan binalann etrafındaki çok sayıda ağaç da koruma altına alındı. Yıkım sırasında ağaçların zarar görmemesi için uğraşıldı. Hafriyat çalışmasının bitimiyle birlikte belediye, park yapım işini ihale etti. İçerisinde havuzları bulunacak park, ihale sonucu 1 milyon 800 bin liraya düzenlenecek. Park yapımına kısa bir zaman sonra başlanacak. Malatya'da da 2. Ordu Komutanlığfna bağlı Akoğuz Kışlası boşaltıldı. Alan, Milli Parklar ve Doğa Koruma 15. Bölge Müdürlügü'ne devredildi. 960 dönümlük alanın 60 dönümü bölge müdürlüğüne tahsis edildi. 



Arazide bulunan komutanlık binası onanlarak bölge müdürlüğü hizmet binasına dönüştürüldü. Alanın 900 dönümlük kısmı ise hazırlanan proje çerçevesinde mesire alanı olarak kullanılacak. Tepelerin yamaçlanna oyularak oluşturulan mühimmat depoları da temizlenerek şehrin tarihi turistik tamtımı için sergi alanlarına dönüştürülecek. Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, projenin tescil aşamasında olduğunu açıkladı. 


Bayraktar

Askerî alanlarla ilgili henüz bir adım yok Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, askeri alanların imara açılması konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi'nin kentsel dönüşüm alanlarını inceleyen Bayraktar, gazetecilerin sorulan üzerine "Askerler, kendi alanlannı modernize etmek istiyorlar. Şehir merkezlerine sıkışanlan park yaparak şehir dışına çıkma noktasında zaman zaman görüşülüyor. Ama henüz böyle bir adım yok. İmara falan açılacak, böyle bir şey yok arkadaşlar." dedi. Türkiye'nin tamamını planladıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:" (Askeri) alanlar TOKİ'ye devredilirse  TOKİ  ona bir şey yapar. TOKİ aldığı yeri illa konut yapacak diye bir şey yok, park da yapar, yeşil alan da yapar. TOKİ'ye devredileceğini ben bilmiyorum, böyle bir bilgim yok o konuda." Kayseri Büyükşehir Belediyesi iie Garnizon Komutanlığı arasında yapılan protokole göre kışlaların yıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan alanın yerine havuzlu park yapımı için ihale acildi. 


Zaman Gazetesi


Geri Dön