28 / 04 / 2024

Şufa hakkının hukuki niteliği!

Şufa hakkının hukuki niteliği!

Paylı mülkiyete konu olan taşınmazların pay satışlarında paydaşlara ön alma hakkı tanıyan şufa hakkının hukuki niteliği nedir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizin devamında yer alıyor..



Şufa hakkının hukuki niteliği!



Yasal önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda payın üçüncü kişiye satılması halinde, diğer paydaş veya paydaşlara açacakları yenilik doğuran bir dava sonunda hâkimin vereceği kararla o payı öncelikle satın alma yetkisi veren eşyaya bağlı bir haktır. Başka bir deyişle, şufa hakkı, paylı mülkiyette bir paydaşın, taşınmaz maldaki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde, açacakları dava üzerine verilen kararla diğer paydaş veya paydaşlara aynı şartlarla bu payı öncelikle satın alma ve mülkiyetini kazanma imkanı veren, kanun dan doğan, eşyaya bağlı, yenilik doğuran (inşai) bir dava ile kullanılan bir haktır.


Medeni kanun madde 734'e göre; "Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür."


Yine aynı kanunun 735. maddesinde şufa yani önalım hakkı şöyle yer alıyor; "Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.


Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.


Yasal önalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanır."


Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkından feragat!

Şufa hakkının kullanılamayacağı haller!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön