03 / 01 / 2025

Sükna hakkı nasıl sona erer?

Sükna hakkı nasıl sona erer?

Sükna hakkı, sahibine bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veriyor. Sükna hakkı ile ilgili hususlara Türk Medeni Kanunu'nun 823. maddedesinde yer alıyor. Kanun gereğince sükna hakkı nasıl sona erer?



Sükna hakkı nasıl sona erer?

Sükna hakkı, bir evde yalnızca ikamet etmek için kullanılıyor.Evin işyeri gibi başka bir amaçla kullanımına izin verilmiyor. Ayrıca, dükkan, mağaza, depo gibi işyerleri üzerinde de sükna hakkı kurulamıyor. Üzerinde bina bulunmayan arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde de sükna hakkı kurulamıyor


Kat mülkiyetine geçmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerinde oturma hakkı kurulabiliyor. Ancak iskan izni alınmadıkça kat irtifaklı taşınmazlar üzerinde oturma hakkı tesisi mümkün olmuyor. 


Bahse konu gayrımenkul hisseli ise hissedarların hissesi üzerinde bu hak kurulamıyor. Fakat tüm hissedarların birlikte  tesis edemiyorlar.


Sükna hakkı nasıl sona erer?

Sükna hakkının sona erme sebepleri, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı tutuluyor. Sükna hakkının sona erme sebepleri;


1.Taşınmazın Tamamen Yok Olması

2.Kamulaştırma

3.Mahkeme Kararı

4.Cebri İcra

5.Ölüm veya Kararlaştırılan Sürenin Dolması

6.Terkin gibi durumlar söz konusu olduğunda sükna hakkı sona eriyor. Bu durum Türk Medeni Kanunu'nda açıklanıyor.


İlgili kanun maddeleri;

Madde 796

İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona erer.Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.

Madde 797

İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer.

Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.

 

Sükna hakkı devredilebilir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön