22 / 11 / 2024
fuzul

Sükna hakkı nasıl olur?

Sükna hakkı nasıl olur?

Türk medeni kanunununa göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi olarak tanımlanıyor.Peki,sükna hakkı nasıl olur?Sükna hakkı için gerekli belgeler nelerdir?




Sükna hakkı nasıl olur?

Türk Medeni Kanunu'nun 823, 824 ve 825. maddelerinde yer alan sükna hakkı diğer adıyla oturma hakkı, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.


Kanunun aksi bir durum olmadıkça intifa hakkına ilişkin hükümler sükna hakkına da uygulanabiliyor.


Sükna hakkı için istenen belgeler nelerdir?

-İşleme konu gayrimenkule ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


-Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


-İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


-Sükna hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


Sükna hakkı yazım Örneği


BİR TARAFTAN : Huriye DÖRTGÖZ: Süleyman kızı,


DİĞER TARAFTAN : Salih Yılmaz KAFADAR: Kasım oğlu,


aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Kastamonu ili Kurtuluş Mahallesi 150 ada 15 parsel sayılı 500 m2 miktarlı bahçeli kargir evin tamamı Süleyman kızı Huriye DÖRTGÖZ adına kayıtlı olup, Kasım oğlu Salih Yılmaz KAFADAR'dan nakten ve peşin olarak almış olduğu 3.150.000(üçmilyaryüzellimilyon) TL karşılık kendisi ve ailesi ile birlikte oturmak şartıyla 10 yıl müddetle Medeni Kanunun 823. maddesi gereğince Oturma (sükna) hakkı tanıdığını ve bu hakkın tescilini istediğini, Kasım oğlu Salih Yılmaz KAFADAR da sükna hakkını aynen kabul ettiğini ve bu şekilde tapu siciline tescilini istediğini, bu taşınmaz malın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını,taraflarca devir ve temlik için gösterilen değerin bu taşınmaz malın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.


Sükna hakkı haczedilebilir mi?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön