30 / 09 / 2024

Süleyman Çetinsaya: Şehir plancıları önce kentin içine baksın

Süleyman Çetinsaya: Şehir plancıları önce kentin içine baksın

Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, kentsel dönüşümün İstanbul’da nasıl yapılmasıyla ilgili olarak görüşlerini açıklayarak öncelikli olarak işin yasal bir zemine oturtulması




Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, kentsel dönüşümün İstanbul’da nasıl yapılmasıyla ilgili olarak görüşlerini açıklayarak öncelikli olarak işin yasal bir zemine oturtulması gerektiğinin altını çizdi.
Çetinsaya yaptığı açıklamada, “İstanbul, diğer metropoller gibi büyümesini sürdürecektir elbette. Büyüme devam ed erken şehir planlayıcıları ve kamu temsilcileri, şehrin yatay/coğrafi yönlere büyümesini esas almaktansa, şehrin içindeki eski yapılaşmayı, sağlıklı ve depreme dayanıklı yeni binalara dönüştürmeyi, yaşanabilir çevreler oluşturabilmeyi öncelikli hedef olarak belirlemelidirler” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm planlamasının parsel bazında yapılmasının doğru olmayacağını belirten dile getiren Süleyman Çetinsaya, “Ada bazında dönüşümün planlanması gerekiyor. Her ada kendi içinde emsalini oluşturmalı ve vatandaşın bireysel engellemesinin de önüne geçilmelidir ” şeklinde konuştu.
1965 yılında çıkartıl an 634 sayılı kat mülkiyeti kanununun değiştirilmesi nin son derece önemli bir konu olduğuna değinen Çetinsaya, “Yasa değişmediği takdirde, ne yaparsanız yapın birçok engelle karşılaşırsınız ve geniş kapsamlı dönüşüm projelerini hayata geçiremezsiniz” d iyerek sözlerine son verdi.
Süleyman Çetinsaya’nın kurtuluş reçetesi:
1- Önce yasal zemin oluşturulmalı
2- Şehir plancıları planlamada önceliği ketin içini düzenlemeye vermeli
3- Kat mülkiyeti yasası değişmeli


Geri Dön