05 / 05 / 2024

Süleyman Kalkan: Vakıfbank'ın bazı birimlerini taşıdık, 5 yılda İstanbullu oluruz!

Süleyman Kalkan: Vakıfbank'ın bazı birimlerini taşıdık, 5 yılda İstanbullu oluruz!

Merkezi Ankara'da bulunan Vakıfbank, bazı birimleri İstanbul'a taşıdı. Bankanın genel müdürü Süleyman Kalkan, taşınmanın bir zihniyet değişimi getireceğini söyledi. Merkezi Ankara'da bulunan kamu bankaları, finans merkezleri İstanbul'a taşınmaya başladı



Taşınma takvimini belirleyen Vakıfbank, yönetime rapor veren, karar verici krediler ve hazine gibi bölümlerin taşınmasını tamamladı. Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, "Taşınma, bankanın kişisel tarihinde bir kırılma noktasıdır. Bir kamu bankası olarak İstanbul'a taşınan ilk bankayız. Tüm rakiplerin olduğu bir piyasadan ayrı, izole yaşayamazsınız. Biz de İstanbullu olacağız." dedi. Bunun bir zihniyet değişimine vesile olduğunu belirten Kalkan, İstanbul'un iş odaklı olduğunu, finansın orada döndüğünü, yabancıların da İstanbul'a geldiğinin altını çizerek, bu duruma daha fazla kayıtsız kalamayacaklarını kaydetti. Bankanın taşınma kararının tercih değil motivasyon olduğunu dile getiren Kalkan, "Ben göreve geldikten 3 ay sonra binayı kiraladık. 4-5 yıl içinde adaptasyon sürecimiz de tamamlanacak." diye konuştu. Bankanın bilgi işlem gibi bazı bölümleri henüz Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ankara'nın birçok yerinde ayrı binalarda çalışan şirket, kirada oldukları tüm birimleri bir binaya taşımayı planlıyor. İstanbul'un Vakıfbank açısından önceki dönemlerde çok ihmal edildiğini belirten Kalkan, kendilerine denk bankalarla karşılaştırılınca İstanbul'daki şube sayılarının az olduğu bilgisini verdi. Mevcut durumda İstanbul'da 190 şubelerinin olduğunu bildiren Genel Müdür, "Bunun 150 kadarı bizim dönemimizde açıldı." dedi. Rakip bankaların İstanbul'daki şube sayısı 300'e yaklaşıyor. Bu yıl 62 şube açacak olan Vakıfbank, bunun 20'sini İstanbul'da hizmete sunacak.

Vakıfbank'ın ana sözleşmesindeki ilk maddenin 'Bu banka özel hukuka tabidir' olduğunu söyleyen Kalkan, "Bu madde hâlâ değişmedi. Personelimiz devlet memuru değil. Kamu kanununa değil özel hukuklara bağlı. Hisselerin yüzde 58'i vakıflara ait. Yüzde 14-15 civarı da zamanında hisse almış olan mensuplarımızın elinde. Biz en özel kamu bankasıyız." dedi.

Taşınma sürecinde 800 kişinin İstanbul'a geçtiğine dikkat çeken Süleyman Kalkan, taşınanların işini kolaylaştırmak için 2 yıllığına finansal destek sağlayacaklarını kaydetti.

Erbil'de yerel halk, hizmetli olmak istemiyor

Komşu ülkelerde şube açma yarışına katılan Vakıfbank, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin merkezi Erbil'de şube açtı. Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, insan kaynakları konusunda yaşadıkları tecrübeyi şu şekilde anlattı: "Erbil'de şube açıyoruz ama hizmetli bulamıyoruz. Yerel halktan kimse o işi yapmak istemiyor. Bölgede Türkler çok itibarlı. Türkiye'nin güneydoğusu ile Kuzey Irak arasında sıkı bir irtibat var. Tüm ihtiyaçlarını buradan karşılıyorlar." diye konuştu. Bankanın ayrıca New York ve Bahreyn'de şubeleri bulunuyor.

SERKAN ŞAHİN /Zaman


Geri Dön